Stil

5 NAČINA DA ZATEGNETE KOŽU NA STOMAKU POSLE MRŠAVLJENJA: Samo budite uporni - REZULTAT ĆE VAS ODUŠEVITI!

Autor Maja Gašić

Kako zategnuti kožu posle mršavljenja? Potrebno je da unesete neke izmene u svoju rutinu i uspeh neće izostati!

Izvor: Shutterstock/Katrinaqq

Gubitak nekoliko desetina kilograma je veliki razlog da budete ponosni na sebe, ali ovako drastično mršavljenje ima i jednu nuspojavu. Kada osoba previše brzo smrša, koža nema vremena da se prilagodi novoj “zapremini” tela i tako ostaje da visi.

Ako koža na stomaku, rukama, nogama ili drugim delovima tela izgleda opušteno i "rastegnuto" nakon gubitka težine, možete da joj pomognete da ponovo postane elastična i čvrsta. Treba imati na umu da će uspeh u velikoj meri zavisiti od toga koliko dugo imate višak kilograma. Na kvalitet kože utiče brzina gubitka težine, godine i opšte zdravstveno stanje.

Pre nego što se odlučite da "odete pod nož" i odstranite višak kože, dajte svom telu vremena da se vrati u formu! Evo 5 jednostavnih načina koji će vam pomoći da kožu na stomaku i drugim delovima tela učinite elastičnijom nakon značajnog gubitka težine.

Kako zategnuti kožu stomaka?

1. Vodite računa o hidrataciji

Da bi bila zdrava i gipka, vaša koža mora da dobije dovoljno tečnosti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odraslom muškarcu je potrebno 3,7 litara vode dnevno. Za žene, potrebna količina tečnosti je približno 2,7 litara. Ovo uključuje vodu, sva pića i tečnosti koje se nalaze u hrani.

2. Jedite pravu hranu

Kolagen i elastin su dva prirodna sastojka koja kožu čine glatkom i elastičnom. Da bi vaše telo proizvodilo dovoljno ovih supstanci, uključite u ishranu dosta hrane bogate proteinima (ovo će vam takođe pomoći da izgradite mišiće). Sveži sir, orasi, pasulj i tofu su dobar izbor. Druge važne hranljive materije za čvrstinu kože su vitamini A, C i E, vitamin B12 i nezasićene masti.

3. Gubite težinu postepeno

Ako još niste dostigli svoju idealnu težinu, pokušajte malo da usporite proces mršavljenja. Najbolji način da izgubite par kilograma viška je redovno vežbanje i uravnotežena ishrana. Cilj je da ne mršavite više od 1 kg nedeljno, omogućavajući koži da se prilagodi novoj "zapremini" tela.
Izbegavajte ekstremne dijete, jer su loše za zdravlje. Najčešće posledica ovakvih režima je jo-jo efekat, kada se izgubljeni kilogrami vrate čime osoba počne ponovo da se "normalno" hrani. Sistem za varenje ne voli ekstreme, a ni naša koža takođe!

4. Radite prave vežbe

Gubitak masti bez izgradnje mišića dovodi do opuštene kože. Zato uključite trening snage u svoj program vežbanja da biste izgradili mišiće, što će učiniti da koža bude glatkija. Preporučuje se da vežbate najmanje dva do tri puta nedeljno.

5. Koristite kreme za kožu

Visokokvalitetne kreme koje su odobrili dermatolozi pomažu učvršćivanju kože na stomaku i na drugim mestima. Pri kupovini, u sastavu gledajte da su naznačeni sastojci kao što su kolagen, hijaluronska kiselina, ekstrakt aloe vere i vitamini A, E i C.

Naravno, operacija može brzo da reši problem opuštene kože nakon značajnog gubitka težine, ali ova metoda je prilično skupa i nosi određene rizike. Pre nego što "odete pod nož", pokušajte ove prirodne i svakako manje agresivne načine.

MONDO