Kada ste u žurbi i nemate vremena za kuvanje, ostaci hrane mogu da budu spas. Ali bez obzira da li podgrevate jučerašnju picu u rernu ili zagrevate supu, uvek postoji šansa da jelo više nije bezbedno za konzumiranje. O slučajevima trovanja i sepse koji su se završili sa jezivim posledicama, amputacijom nogu i prstiju, što se desilo mladiću koji je pojeo ostatke nudli, više puta smo slušali. Nešto što vam deluje potpuno bezbedno može se ispostaviti nako neverovatno opasno po zdravlje.
Lekari upozoravaju da neki ostaci mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, a jedan scenario je najgori. Stručnjaci upozoravaju da nikada ne bi trebalo da jedete obroke koji su odstajali dva ili više sata na sobnoj temperaturi. Sve što je neko vreme stajalo van frižidera više nije bezbedno za konzumiranje, kažu lekari!
"Brzo hlađenje ostataka hrane, u roku od dva sata, do temperature u frižideru ili zamrzivaču smatra se bezbednim", rekla je za "USA Today" Ketrin Zeracki, dijetetičar na klinici Mejo i dodaje da je najbolje koristiti plike posude kako bi se hrana "raširila" i brže ohladila pre nego što će biti stavljena u frižider.
"Svu hranu koja se nije dovoljno brzo ohladila da bude odložena u frižider treba baciti. Na neadekvatnoj temperaturi bakterije će se razvijati i mogu da izazovu trovanje", rekao je dr Frank Esper, doktor iz centra za pedijatrijske zarazne bolesti na Klivlendskoj klinici, a posebno je upozorio na nemesne proizvode kao što su testenina, pirinač i pasulj jer se obično veruje da ova hrana ne može brzo da se pokvari.
Po američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) sva hrana koja je stajala na temperaturi iznad 30 stepeni C, treba baciti nakon sat vremena. Postoji i pravilo za zagrevanje namirnica. Stručnjaci ističu da je optimalno zagrevati jelo na 75 stepeni C, tako će sigurno biti bezbedno za jelo.
"Preporučuje se da ponovo zagrejete ostatke hrane na 75 stepeni C, da biste bili sigurni da su bezbedni za jelo, da su uništeni mikroorganizmi i bakterije", kaže Zeratski.
Bacite sve ostatke hrane iz frižidera koji su stari više od tri ili četiri dana
Po USDA, pripremljena hraa koja se čuva u frižideru duže od tri do četiri dana više nije bezbedna za jelo. U zamrzivaču, svakako može duže da stoji. Agencija napominje da je smrznuta hrana je bezbedna za upotrebu tri do četiri meseca, a da je nakon tog vremena treba baciti.
"Zamrznuti ostaci hrane mogu da izgube vlagu i ukus kada se duže čuvaju u zamrzivaču", navide stručnjaci iz Agencije.
MONDO