FOTO

MUŠKARCI U SRBIJI NIŠTA NE ZNAJU SAMI, LJUBI IH MAJKA: Žene osule paljbu po MAMAROŠIMA - imaju po 30 i ništa ne rade!

Autor Nataša Petrović

Tviterašice osule paljbu po muškarcima u Srbiji koje nazivaju mamarošima - imaju po 30 godina, ništa ne znaju sami da rade, a za sve to krive - majke!

Izvor: Youtube/Screenshot/bigmammasboymovie

Studija Marine Blagojević Hjuson, pokojne sociološkinje i feministkinje iz 2018. godine, koja je urađena na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena pokazala je da svaki treći muškarac živi sa roditeljima i bratom ili sestrom, a svega 45 odsto njih starosti od 31 do 40 godina ima decu, za razliku od ispitanika starih 51–60 godina, koji imaju decu u 86 odsto slučajeva.

Svaki četvrti muškarac starosti od 18 do 24 godina nema stalnu partnerku, navodi se u istraživanju Marine Blagojević Hjuson. Eurostatovo istraživanje iz 2018. godine takođe navodi da mladi u Srbiji starosne dobi od 25 do 34 godine žive sa roditeljima u 59 odsto slučajeva.

Kao razlog ostanka sa roditeljima pored ekonomsko-socijalnih faktora, u slučaju muškaraca, pridodaje se i patrijarhalno vaspitanje, te manjak veština i sposobnost da vode računa sami o sebi.

Istraživanje se poklapa sa rezultatom jer usled načina vaspitanja dečaka čak 40,1 odsto muškaraca smatra da je najvažnija uloga žene - da brine o kući i kuva. To, barem, pokazuju rezultati istraživanja "Images Srbija" - "Muškarci u Srbiji: promene, otpori i izazovi", koje je sprovela nevladina organizacija Centar E8.

Jedna korisnica Tvitera iz Srbije napisala je da je mnogo puta čula da muškarci od 30 godina neće otići iz kuće i neće raditi kućne poslove po zahtevu majke jer će jedino tako naučiti "koja ga žena bezuslovno voli".

Izvor: screenshot/twitter

"Dobro dan, upoznala sam još jednu majku još jednog čoveka od 30 godina koja kaže da dok je u njenoj kući, on nije i neće podići i skuvati ništa da bi znao sutra koja ga žena najviše i bezuslovno voli", piše u objavi.

Iako ovakve objave najčešće nailaze na sarkastične i komične komentare, u odgovorima na status korisnici su izrazili zabrinutost zbog velikog broja odraslih muškaraca i ovakvog stava.

"Garant mu još uvek seče nokte", "Sve te pametne majke čine veliku uslugu budućim nesposobnjakovićima i ženama koje će ti muškarci kroz život upoznavati", "Što rekao moj najstariji kad je imao četiri godine - ja volim da jedem i šta ako mi žena ne bude znala da kuvam kako ja volim? Je l’ treba da sedim gladan? Ja ću da znam da kuvam, a one kako hoće. Posle naučio i mlađu braću".

"Sutra kad se ne oženi, onda će da kme kme. Devojke ovakve i onakve. Ma, važi", "Ljubi ga majka. Nek ostane sa njom do kraja života"...

(MONDO/Blic)