Saveti

AKO VAM SE POSLE JELA SPAVA, TO NIJE BEZ RAZLOGA! 3 pravila morate da poštujete da ne biste završili kod lekara!

Autor Tamara Veličković

Najeli ste i uhvatila vas je dremka jer vam prija osećaj "punog stomaka"? U nastavku saznajte kada je ovo upozorenje za odlazak kod lekara i kako da sprečite umor nakon obroka.

Izvor: Shutterstock/txking

Organizmu je potrebna hrana da dobije energiju, ali veoma česta pojava je da nam se nakon njenog konzumiranja, poprilično spava. Umor nakon jela može se javiti iz više razloga. Na primer, obilje preteške hrane sa viškom ugljenih hidrata (testenine, beli hleb) i šećera, izaziva oštar skok šećera u krvi, koji kasnije brzo pada.

Upravo ovi procesi "gore dole" dovode do slabosti i magle u glavi. Pored toga, intolerancija na hranu ili hormonska neravnoteža takođe su na listi verovatnih uzroka pospanosti nakon obroka.

Ako je u ishrani prisutna samo zdrava hrana, a slabost i dalje postoji, ovo je povod da se konsultujete sa lekarom. Ako nema zdravstvenih tegoba, izbor sa pospanošću posle doručka, ručka ili večere, biće lakši nego ikada.

Dovoljno je poštovati 3 osnovna pravila:

Uravnotežite svoje makronutrijente

Makronutrijenti su proteini, masti i ugljeni hidrati koji čine osnovu uravnotežene ishrane i obezbeđuju telu vitalne supstance. Nije potrebno odbiti nijednu od njih - naprotiv, važno je zadržati njihovu ispravnu ravnotežu. Činjenica je da višak ugljenih hidrata može dovesti do kolebanja nivoa šećera u krvi, što uzrokuje umor i probleme sa koncentracijom. Da biste sprečili ove posledice, ne smete zaboraviti na proteine (riba, feta, jaja).

Takođe je važno zameniti proste ugljene hidrate složenim, na primer, integralnim žitaricama. Bogate su vlaknima koje pozitivno utiču na varenje i probavni trakt. Takođe, namirnice sa visokim sadržajem masti ne samo da oduzimaju energiju, već i izazivaju nadimanje, pa je bolje da svoju ishranu dopunite zdravim mastima iz biljnih ulja ili orašastih plodova.

Obroci treba da budu svaki dan u isto vreme

Neredovni obroci, kasna večera ili konstantno grickanje tokom dana negativno utiče na metabolizam. Kako se to ne bi desilo, doručak, ručak i večera uvek treba da se odvijaju otprilike u isto vreme. Telo se prilagođava određenom ritmu, a to sprečava umor nakon jela, a takođe reguliše metabolizam i nivo energije, održavajući konstantan nivo šećera u krvi.

Pijte više vode

Čaša vina tokom ručka ili večere može izazvati pospanost, ali voda će, naprotiv, ublažiti pospanost. Takođe je važno piti dovoljno tečnosti tokom dana jer to sprečava dehidrataciju, što zauzvrat može dovesti do još većeg umora nakon jela. Zato je najbolje da na stolu bude flaša čiste vode kako biste mogli da popijete bar nekoliko gutljaja svakog sata.

(MONDO)

Tagovi