ANKETA

AKO KORISTITE PEŠKIR DUŽE OD OVOGA, SPREMITE SE NA POSLEDICE: Niste ni svesni koliko uništavate kožu na ovaj način!

Autor Nataša Petrović

Korišćenje istog peškira duže od dva dana ostavlja loše posledice na koži!

Izvor: Voyagerix/Shutterstock.com

Malo šta je opuštajuće koliko tuširanje posle napornog dana. Međutim, ako za brisanje upotrebite peškir koji vam već dva-tri dana stoji okačen u kupatilu, nećete svom telu učiniti uslugu.

Peškiri upijaju dosta vode, pa se na njima vremenom razvijaju bakterije, zbog čega je preporučeno da menjate peškir nakon tri upotrebe.

Bez obzira na to da li se tuširate ujutru, uveče, ili možda dvaput dnevno, ako jedan isti peškir koristite nekoliko dana zaredom, spremite se da se suočite sa nekim ne baš prijatnim posledicama – a to još i više važi ukoliko više puta koristite isti pešir za lice jer je koža tu još osetljivija.

Bubuljice

Brinete o svojoj koži i negujete, koristite sam proverene proizvode za svoj tip kože, a ipak imate bubuljice? Razlog može da se krije u vašem peškiru.

Ulja sa kože, prljavština i mrtve ćelije kože nakon brisanja ostaju na peškiru, a kako on ostaje mokar nekoliko sati, postaje idealno mesto za razmnožavanje bakterija.

Ukoliko ga ne perete redovno, vlakna postaju puna bakterija koje onda nakon brisanja ostaju na vašoj koži.

Iritacija

Korišćenje "prljavog" peškira može vašu kožu da učini osetljivijom. Kada iznova koristite isti peškir, on postaje kontaminiran virusima i gljivicama i lako širi infekciju. Kada njime obrišete kožu, mogu da se jave crvenilo i iritacija.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Pogoršana kožna stanja

Predugo korišćenje istog peškira ne samo da kožu može da učini osetljivijom i da izazove iritacije, već može da i da pogorša probleme koje već imate. Ako se, recimo, borite sa bubuljicama ili ekcemom, to znači da barijera vaše kože nije dovoljno jaka, pa je izvesno da će bakterije i virusi sa korišćenog peškira napraviti štetu.

Opadanje kose

Redovno pranje kose i korišćenje maski ili balzama je najvažnije za zdravu i sjajnu kosu, ali i peškir tu može da igra važnu ulogu. Umotavanje mokre kose u peškir koji je već nekoliko puta korišće može da dovede do opadanja kose.

Prljavi peškiri prenose gljivice na lice i kožu glave, ako ih koristite da posušite kosu. Pojedine vrste bakterija mogu da budu posebno problematine na koži glave jer izazivaju zapaljenje u folikulama i dovode do opadanja kose.

(MONDO)

Tagovi