Ukoliko niste znali, prosečna osoba u toku dana ispusti gas oko 18 puta. To je dobar znak, jer na taj način znamo da digestivni sistem dobro funkcioniše i da se u našem telu nalaze dobre bakterije. Gas u crevima stvara vazduh koji udišemo tokom dana, kao i bakterije koje razgrađuju hranu.
One takođe proizvode gas kada razgrade skrob i šećer, a to naš organizam ne može lako da svari. Ipak, gas može biti i signal za ono što se događa unutar našeg organizma, a sve zavisi od učestalosti i mirisa.
Ukoliko miris ne postoji
Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid i ukoliko oni nemaju miris, to nije razlog za brigu.
Osećate neprijatan miris
Kada varite hranu poput brokolihja, karfiola, mlečnih proizvoda i pasulja, stvara se sumporovodonik koji izaziva neprijatan miris. Osim toga, crveno meso takođe može biti razlog za neprijatan miris.
Nepodnošljiv miris
Ukoliko ste osetili da je gas izuzetno neprijatnog mirisa, to znači da ste pobornik zdrave ishrane koja je bogata vlaknima. Ipak, oni mogu ukazati i da ste intolerantni na laktozu. Ukoliko konzumirate mlečne proizvode i vrlo brzo nakon toga ispustite neprijatne gasove, to znači da ih teško varite.
Gas bez zvuka
Ukoliko ste mislili da je "tihi gas" povezan sa vašim zdravljem, prevarili ste se. Da li se čuje ili ne, nema nikakve veze sa stanjem vašeg imunog sistema, već se jednostavno radi o položaju vaših mišića u trenutku kada se to dogodi.
Česti gasovi
Učestali gasovi nisu loša pojava, ali ukoliko mislite da se dešava mnogo češće nego što bi trebalo, to bi mogao da bude znak da ste pojeli mnogo namirnica. U retkim slučajevima se može raditi i o bakterijskom rastu u tankom crevu.
(MONDO)