Oprez!

POJAVIO SE OPASAN TREND KOJI SE ŠIRI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Izbacuju selfije i tvrde da LEČI KOVID, oglasili se lekari!

Autor Tamara Veličković

Najnoviji trend koji karakteriše selfi sa plavim jezikom je opasan, tvrde lekari.

Izvor: Instagram/bengreenfieldfitness/Screenshot

TikTok postao je mesto svih mogućih trendova, a pored spreja koje devojke masovno prskaju u nos kako bi dobile taman ten, pojavio se još jedan. Brojni korisnici društvenih mreža promovišu zdravstvene efekte metilenskog plavog, antifungalne boje koja se koristi za čišćenje akvarijuma.

Da činjenica bude još gora, ovu promociju najviše vrše nutricionisti, fitnes instruktori i influenseri koji imaju brojne pratioce i veliki uticaj na ljude koji vole njihove objave. Za ovu hemikaliju tvrde da podmlađuje, pojačava metabolizam, ali i da leči koronu.

Trend je postao viralan nakon što su korisnici masovno počeli da objavljuju selfije sa isplaženim jezikom koji je plave boje. Među njima je i fitnes instruktor Ben Grinfild, koji je stotinama hiljada pratilaca rekao da ova je ova hemikalija "snažan pojačivač kognitivnih sposobnosti".

Drugi influenseri isticali su da ona sprečava upalu mozga, utiče na pamćenje, a pojedini su tvrdili i da je lek za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest i demenciju.

Ovaj trend stigao je i do lekara, koji su upozorili na opasnost.

"Postoji ogromna razlika između fitnes influensera i kvalifikovanog medicinskog profesionalca. Lekove uzimajte samo ako vam ih je prepisao doktor ili apotekar. Iako je tačno da se metilensko plavo koristi u nekim medicinskim terapijama, takav vid lečenja mora da prepiše i kontroliše kvalifikovani doktor", rekao je farmakolog Husein Abdeh i dodao:

"Uzimanje nekontrolisane količine može biti veoma opasno. Štaviše, može i da negativno utiče na druge terapije i lekove koje uzimate i umanji ili potpuno eliminiše njihov efekat", dodao je Abdeh.

(MONDO)