Saveti

DOKTORKA OTKRILA ŠTA JE NAJBOLJE DA RADITE UJUTRU: Ako ovo primenite, možete da pojedete šta želite i bićete RASPOLOŽENI

Autor Tamara Veličković

Jednu naviku ujutru treba svi da usvojimo, a zahvaljujući njoj, bićemo raspoloženi tokom čitavog dana.

Izvor: Nikodash/Shutterstock.com

Gastroenterolog je rekao kako pravilno probuditi telo ujutru, pokrenuti procese varenja, poboljšati raspoloženje, kožu i mikrofloru.

Ukoliko se ujutru budite bez volje, teško vam je da se naterate da ustanete iz kreveta i pokrenete se zbog obaveza koje vam slede, onda možete uvesti jednu malu promenu. Ruska nutricionistkinja Nurija Dijanova otkrila je da svako jutro treba da popijete čašu vode pre jela.

Ako čovek pre doručka redovno pije vodu na prazan stomak, telo mu se lakše budi, crevna mikroflora se normalizuje, koža postaje čistija, a raspoloženje se poboljšava, rekla je nutricionista.

"Svi procesi su pokrenuti, stomak će raditi jasno i na vreme, čovek će imati dobro raspoloženje, čistu kožu, dobru mikrofloru. Sa gastroenterološke tačke gledišta, aktivira se jedan od osnovnih refleksa, gastrointestinalni, tj. unos vode na prazan stomak podstiče pokretljivost creva“, naglasila je Dijanova.

Međutim, nema sva voda ova svojstva. Da bi telo imalo koristi, mora se voditi računa o jednom važnom uslovu.

"Voda treba da bude sobne temperature, a ne hladne. Ako neko ima bol u stomaku, obavezno mora da pije vodu topliju od sobne temperature", rekla je Dijanova i objasnila:

"Neki ljudi ne vole da piju čistu vodu na prazan stomak, već sok od pomorandže ili dodaju u vodu limun. Ali takav napitak mogu da piju samo oni koji nemaju oboljenja gastrointestinalnog trakta", rekla je nutricionistkinja.

"U prisustvu gastrointestinalnih oboljenja, na primer, gastritisa, takva voda, posebno hladna, može da izazove grčeve i može se javiti bol u stomaku", istakla je ona.

(MONDO)

Tagovi