Stil

DA LI JE VODA SA UKUSOM ZDRAVA ILI OPASNA: Običnoj može da parira samo pod USLOVOM koji svi volimo!

Autor Tamara Veličković

Mnogi se pitaju da li su vode sa ukusom zdrave ili štetne i koja je razlika između njih i obične vode.

Izvor: Shutterstock/New Africa

Voda sa ukusom se pravi dodavanjem prirodnih ili veštačkih aditiva u običnu vodu kako bi imala bolji ukus. Voda se može aromatizirati i veštački i organski. Veštački aromatizovana voda nema zdravstvene prednosti i štetna je za telo, ali voda sa prirodnim ukusom može pomoći u jačanju imunog sistema i obezbeđuje niz vitamina, hranljivih materija i minerala.

Dr Rohini Patil, specijalista za ishranu, govorio je o prednostima vode za piće sa ukusom.

Pomorandže, lubenica, krastavac, limun, trešnje i začinsko bilje kao što su bosiljak, menta ili đumbir mogu se dodati običnoj vodi kako bi se napravila voda sa potpuno prirodnim ukusom. U zavisnosti od sastojaka koje koristite, prednosti pijenja vode sa prirodnim ukusom mogu varirati.

Kako da napravite svoju omiljenu vodu sa ukusom?

Kada je u pitanju hidratacija, ne postoji jedno rešenje za sve. Međutim, vodu morate redovno konzumirati. Dehidratacija takođe može uticati na funkcije vašeg tela. Ona može izazvati glavobolju, vrtoglavicu i niz drugih zdravstvenih problema.

Pijenje više vode može vam pomoći da imate više energije, ublažite zatvor i nadimanje, pa čak i poboljšate teksturu vaše kože. Što se tiče vode sa ukusom, možete eksperimentisati sa različitim voćem, začinima i vodom.

Ideje za vodu sa prirodnim ukusom:

Da voda bude ukusnija, dodajte limetu i bosiljak ili mentu. Listovi bosiljka obezbeđuju dovoljno gvožđa. U vodu dodajte štapiće cimeta i jabuke. Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Ekstrakt pomorandže i vanile su prirodno bogati antioksidansima i vitaminom C, pa ih dodajte u vodu.

U čaši vode pomešajte limun, đumbir, krastavac i mentu. Ovo su ukusi koji mogu pomoći u uklanjanju masti i zagađivača.

Ubacite malo lubenice i mente. Prirodni elektroliti koji se nalaze u lubenici i menti pomažu u regulaciji elektrolita u telu.

Voda uklanja sve toksine iz tela i pomaže u sprečavanju dehidratacije. Voda sa prirodnim ukusom je ista kao i obična voda. Glavna razlika je u tome što ova voda ne sadrži konzervanse ili veštačke zaslađivače. Pošto su ovoj vodi dodati potpuno prirodni sastojci, poželjno je da se voda sa ukusom popije što je pre moguće.

(MONDO)

Tagovi