Prirodna medicina

GRIP HARA SRBIJOM, A SVI SE NAJVIŠE ŽALE NA BOL U GRLU: 4 JEFTINA "leka" provereno pomažu, a evo i kako se koriste

Autor Maja Gašić

Probajte ove prirodne lekove za bol u grlu!

Izvor: Shutterstock/yanadhorn/DimaBerlin

Grip hara, domovi zdravlja u Srbiji su krcati, navode domaći lekari, a simptomi koje oboleli prijavljuju su kašalj, grlobolja i visoka temperatura.

Iako su brojke novozaraženih u opadanju, korona još uvek traje i ono što mnoge obolele brine jeste da li je reč o nekoj novoj mutaciji SARS-CoV-2 ili o "običnom" gripu. Ukoliko lekari nisu dijagnoistikovali kovid, onda je reč o prehladi ili gripu. Budući da su obe infekcije izazvane virusim, antibiotici se retko prepisuju, a ako vas muče bolovi u grlu, sebi možete da pomognete i nekim kućnim "lekovima" koje su praktikovale naše bake.

So

So ima antiseptički efekat, savršeno dezinfikuje, ubija patogene mikrobe i bakterije. Ako vas boli grlo, rastvorite kašičicu soli u čaši tople vode i tim rastvorom ispirajte grlo. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno. Ali nakon prve primene, osetićete da je bol postao mnogo slabiji.

Med

Još jedan jednostavan, ali veoma efikasan lek je med. Vodite računa da odaberete "prirodan", jer samo on ima antibakterijska svojstva. Osim što ublažava bol u grlu, med može da ublaži i prateće simptome prehlade. Jačanje imuniteta, prevencija zapaljenskih procesa - sve ovo je efekat meda. Možete ga dodati u čaj ili čak kafu. Jedini uslov je da ga ne razblažite u kipućoj vodi. U suprotnom, on će izgubiti sve svoje lekovite kvalitete.

Čaj od piskavice

Piskavica, odnosno njeno seme, jedan je od najmoćnijih prirodnih antiseptika. Bori se protiv upale, ublažava bol i jača imuni sistem. Napravite čaj od piskavice i ispirajte grlo ili ga popijete, što će, inače, poboljšati varenje.

Kako se pravi?

Sipajte tri kašike semena u litar hladne vode i pustite da se kuva četiri ili pet sati. Kada proključa, kuvajte još 10-15 minuta i čaj je spreman.

Voda sa đumbirom

Đumbir takođe ima veoma jak antiinflamatorni efekat. Olakšava bol u grlu i ubija sve patogene mikrobe. Pored toga, pomaže u razređivanju i iskašljavanju sluzi iz respiratornog trakta, poboljšava cirkulaciju krvi. Da biste se rešili upale grla, narendajte koren đumbira i dodajte ga u toplu vodu, možete dodati i kašiku meda.

MONDO