ŠAMPIONI "TUCANIJADE" OTKRILI KAKO DA IMATE NAJTVRĐE JAJE ZA USKRS: Samo jedno pravilo važi, a obećava vam POBEDU!

Ako na ovaj način izaberete jaje za kucanje sa ukućanima i prijateljima, budite sigurni da vas niko neće pobediti.

Shutterstock/Ivan lightwrighter

Kucanje jajima za Vasrks nije samo tradicija, makar ako pitate ljude koji učestvuju na takmičenju svake godine u Mokrinu. Ono što je interesantno, to je da na kraju takmičenja sudija i pobednik pojedu pobedničko jaje, kako bi se otklonila bilo kakva sumnja u ispravnost takmičenja.

Tako će se održati i predstojeća 32. "Tucanijada", a Živica Terzić, glavni sudija Svetskog prvenstva u tucanju farbanim kokošijim jajima, otkrila je za Kurir kako da vaše farbano jaje bude najtvrđe za najradosniji hrišćanski praznik.

"Moj otac Sava, četvorostruki šampion 'Tucanijade' i ja sami kuvamo i farbamo takmičarska jaja. To radimo dva dana pre Velikog petka, jer uvek navraćaju ljudi i traže da im damo tvrda jaja, da se, kako kažu, ne bi obrukali na takmičenju. Nemamo srca da ih odbijemo pa, u proseku, podelimo oko sto komada. Naravno, najtvrđa zadržimo", kaže Živica za Kurir i opisuje tehniku pronalaženja, kuvanja i farbanja jaja:

"Zdravi zubi najvažniji su alat za biranje jakih jaka. Takmičari kuckanjem o jedinice određuju koje ima granitnu ljusku. Najbolje je oblo jaje koje 'sitnije tuče', poput kucanja u staklo. Ukoliko su to viši tonovi, onda je to jaje koje obećava. Apsolutno drugo ništa nije važno. Dakle, nebitno je da li je jaje belo, tamnije, sa krupnim ili sitnijim flekama", objašnjava Živica.

"Jaja držimo na sobnoj temperaturi. Stavimo u vodu, u kojoj se već nalazi farba. Kad voda proključa, jaja ostavimo da se kuvaju tri do pet minuta. Ofarbana jaja stavimo na krpu, a potom, kad se ohlade, u karton. Za lepu i sjajnu bolju korisna je i svinjska mast sa kojom se jaja premažu, a osim vizuelnog izgleda to apsolutno ne utiče na tvrdoću", objasnila je ona.

Pravilo "Tucanijade"

Da bi se izbegle eventualne mahinacije, u vidu manjeg guščijeg, pačijeg ili većeg morčijeg jajeta koje je "filovano" voskom ili auto gitom, a što se ranije dešavalo, od 14. "Tucanijade" finalna jaja se čuvaju u specijalno napravljenom sefu.

Rodonačelnik ovog takmičenja je seoski lekar Bogdan Seđakov. Njegov kolega, stomatolog Živa Ladičorbić, svoje zemljake naučio je da kuckanjem jaja o zube, po zvuku, odrede koje je najtvrđe.

(MONDO/Kurir)