Kisele tečnosti, odnosno one u kojima se kiseli povrće za zimnicu (kao što je rasol) i koje se u Srbiji odvajkada preporučuju kao "lek" nakon preterane upotrebe alkohola, samo pojačavaju mamurluk i glavobolju. Takođe, treba biti oprezan i sa kiselim krastavcima i kupusom kada pokušavate da se izlečite od prekomerne količine alkohola, upozoravaju stručnjaci.
Oni napominju i da ne postoje bezbedne doze alkohola, jer neurotoksin štetno deluje na celo telo. Pa tako domaći "lekovi" za mamurluk ne samo da nisu efikasni, već mogu biti i opasni.
Ovi napici, poput rasola, deluju na proces razgradnje alkohola. Kada etilen oksidira, javlja se acetaldehid, odnosno jedinjenje za koje se tvrdi da je uzrok mamurluka. Zbog toga, takve tečnosti samo pogoršavaju negativne posledice alkoholisanja.
Još jedan razlog zašto se ove tečnosti iz turšije ne preporučuju nakon unosa veće količine alkohola jeste potencijalna hipertenzija. Po pravilu, one su pune soli koje inače podižu krvni pritisak. Stručnjaci upozoravaju da je vrlo moguća i tahikardija. Opasnost koju nosi preterana upotreba alkohola jeste i dehiratacija, jer je poznato i da ovo piće deluje kao diuretik i pomaže da se izbace tečnosti iz organizma.
Ako ste preterali sa alkoholom, najbolji način da se oporavite jeste da unosite mineralnu vodu koja će povratiti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu. Pomaže i ako se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom, šetate na svežem vazduhu, a važno je i da se dobro naspavate.
MONDO