Život

SRBI OTKRILI ZAŠTO I DALJE ŽIVE SA RODITELJIMA: Nisu uvek u pitanju pare - "Za tuđu kuću radiš, a tebi ne ostaje ništa"

Autor Nataša Petrović

Mladi ljudi u Srbiji i posle završetka školovanja u Srbiji u velikom broju slučajeva ostaju u roditeljskoj kući, a sada su otkrili i zašto.

Izvor: fizkes/Shutterstock.com

Mladi u svetu se mnogo ranije osamostaljuju nego Srbi, a razlog za to je, barem jednim delom, i njihova bolja ekonomska situacija.

Da li su uvek u pitanju pare ili postoje još neki razlozi zašto mladi Srbi ostaju da žive sa roditeljima, zanimalo je i jednog korisnika Reddita, a evo kakvi su odgovori.

"Prvenstveno za ekipu koja ne ide u srednju/faks. Završili ste obrazovanje, tražite ili imate posao, zašto još uvek živite sa matorcima? Da li su finansije tu najveći problem, ili mi kao nacija imamo problem sa osamostaljivanjem? Šta mislite da je problem? Da li je život sa roditeljima dobra ili loša stvar ili treba da gledamo da što pre presečemo tu pupčanu vrpcu?", glasilo je pitanje.

Kada se odgovori saberu, dolazi se do zaključka da novac u mnogim situacijama jeste razlog zašto mladi ostaju u roditeljskoj kući, ali nije uvek tako.

"Često su u pitanju finansije, ali ne uvek. Moj brat zarađuje dovoljno da živi sam, ali i dalje je u kući sa roditeljima. Velika je kuća, ima odvojen ulaz i ceo sprat za sebe. Kada je tu neko društvo ili njegova devojka, oni ga ne uznemiravaju, ne dave pitanjima ko ti je bio, do kad i slično", napisala je jedna forumašica, dodajući da je on renovirao sprat i da je moguće živeti u istoj kući "ako su svi ukućani normalni i znaju se granice".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Jedna devojka poručila je da još uvek živi sa roditeljima jer štedi novac za učešće kako bi digla kredit za stan, a u međuvremenu živi na spratu "koji sam za sebe adaptirala, veći nego bila šta što bih mogla da iznajmim".

Neki pišu da imaju dovoljno novca da se osamostale, ali da za tim nemaju potrebu, te im je draže da ono što bi odvajali za stan i račune ostave "sa strane".

Jedna devojka je istakla da joj nije jasno zašto se stalno potencira da je život u porodičnoj kući pakao.

"Ni za milion godina me niko neće ubediti da je bolje biti podstanar. Tuđu kuću krečis, za tuđu kuću radiš, a tebi ne ostaje ništa. I na kraju se vratiš u kuću odakle si došao".

Neki forumaši kažu da "nikada ne bi otišli iz roditeljskog doma a da nemaju šest meseci unared za kiriju, račune, hrane", dok se u jednom komentaru pominje i da odseljenje iz roditeljske kuće ne znači nužno i samoosamostaljenje.

"Mnogo mojih vrsnjaka se 'osamostalilo', a potpuno su zavisni od roditelja. Finansijski su nepismeni, nespremni da promene svoj život pa im svako malo roditelji plaćaju kiriju i/ili račune, a mama donosi vikendom kuvano. Da ne spominjemo da babe od 60 godina svakodnevno čuvaju, hrane i trče za unucima i održavaju kuću svoje dece jer oni ne mogu da se organizuju".

(MONDO)