Iako svi žudimo za šećerom, ne želimo da preterujemo u njegovom konzumiranju. Osim što utiče na izgled i figuru, loš je po zdravlje za svakog od nas.
Ipak, kada smo gladni, posežemo brže bolje za bilo čim, ne sluteći da izbor namirnica za doručak određuje koliko ćemo jesti slatko dalje u toku dana.
Iako je namera doručka da nas zasiti i učini zadovoljnim, postoje neki koji rade upravo suprotno, a nutricionisti su otkrili koja namirnica dodatno pojačava želju za šećerom.
"Po mom mišljenju, problem broj jedan kada je u pitanju zdravlje jeste upravo ludi dodatog šećera u našoj ishrani. Čak ni ne shvatate koliko šećera jedete i to nije vaša krivica. Mnogi proizvođači prikrivaju prave sastojke natpisima kao što su 'smeđi šećer', što je daleko od istine", kaže nutricionista Laura Burak.
Ona ističe da hrana sa viškom šećera može brzo da podigne nivo šećera u krvi i da da signal vašem telu da želi još, a žitarice su jedne od njih.
"Dok mnogi od nas misle da je zdravo započeti dan sa žitaricama za doručak, vodeći se teorijom da podižu energiju, mnoge od njih su zaslađene šećerom. Ne sadrže vlakna i bilo bi isto kao da ste za doručak pojeli omiljene kolače ili desert", kaže dr Burak.
Ona savetuje da, ukoliko volite da pojedete žitarice za doručak, birate uvek one koje ne sadrže vlakna ili proteine. Prema njenim rečima, ciljajte na one koja imaju najmanje 3 g vlakana sa što manje dodanog šećera ili po mogućstvu bez šećera.
(MONDO)