Sigurno niste ni sumnjali da na pijaci možete kupiti povrće ili voće koje je već izgubilo sve potrebne vitamine i minerale koje inače sadrže. Iako vam se "na prvu" čini da ste izabrali dobar plod, nutricionista Branka Mirković kaže da većina ljudi greši u tome.
Kako bismo što bolje iskoristili vitamine, ona objašnjava da treba da se pridržavamo određenih pravila.
"Sveže sezonsko voće i povće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli, jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, papriku, jagode", kaže ona za Informer.
Šta treba da gledamo kada kupujemo povrće i voće?
Kupujte sezonsko voće i povrće domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni, voće i povrcće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, a domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i povrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i kako se ne bi pokvarilo i počelo da truli.
Uvek kupujte zrele i neoštećene plodove.
Nikada ne kupujte salate, spanać i lisnato povrće, koje prodavci neprestano kvase vodom koja nije bakteriološki ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadržalo svežinu.
Posle kupovine operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe.
(MONDO/Informer)