Stil

KORAK BLIŽE DO DOBROG SNA! Donosimo jednostavan odgovor na potragu za savršenim jastukom

Izvor Promo

Kako poboljšati kvalitet sna i života, saznajte u JYSK školi spavanja!

Izvor: Promo/Sandro Sklepić

Iza svakog dobrog dana, nalazi se noć dobrog sna. O važnostima sna neprestano se priča, ali mnogi od nas još uvek su spremni da žrtvuju nekoliko sati spavanja kako bismo završili posao ili kako ne bismo propustili druženje, a malo pažnje posvećujemo i stvarima koje utiču na kvalitet našeg sna. Sve su to razlozi zbog kojih poslednja istraživanja pokazuju da većina ljudi ima poteškoće sa spavanjem, a čak 75% njih s poteškoćama u snu susreće se i po nekoliko dana u nedelji.

Kako bi nam pomogao da poboljšamo svoj san, a time poboljšamo i svoj život, JYSK je odlučio da pokrene Školu spavanja. Kroz nekoliko nedelja i uz pomoć stručnjaka, JYSK će nam donosi savete za bolji i kvalitetniji san (i život).

Nakon prve epizode Škole spavanja koja je bila posvećena odabiru dobrog dušeka, druga epizoda posvećena je još jednom važnom elementu - jastuku.

Izvor: Promo/Sandro Sklepić

Ako se često budite umorni, s bolovima u vratu, glavi i/ili leđima, velika je verovatnoća da spavate na pogrešnom jastuku. Problem je to s kojim se susreo i Mirko Videkanić, IT programer koji se dugo borio s lošim snom. Kao svoj problem brzo je detektovao loš jastuk, na šta su mu ukazali bolovi u vratu. Nakon ignorisanja problema, bolovi su počeli da se šire iz vrata preko ramena u ruku, i shvatio je da je vreme za promenu. Ispred njega nalazio se izazov odabira savršenog jastuka. Tu na scenu dolazi JYSK i stručnjaci za kulturu spavanja koji su tu da pomognu prilikom odabira jastuka prema individualnim potrebama.

"Odabir pravog jastuka jednako je bitan kao i odabir pravog dušeka. I zaista, spavanje s pogrešnim jastukom može da izazove glavobolju i pogorša bol u vratu", istakla je Sanja Gruičić, JYSK stručnjakinja za kulturu spavanja.

Pri odabiru jastuka, nekoliko je elemenata na koje je važno obratiti pažnju.

"Položaj u kojem spavamo određuje vrstu jastuka koji nam je potreban, nemojte koristiti dva jastuka istovremeno i jastuk bi trebalo da nam pruži dodatnu i adekvatnu potporu za vrat," tri su najvažnija pravila pri odabiru jastuka koja je istakla Sanja. Kako uz pomoć položaja u kojem spavate možete da pronađete savršeni jastuk za sebe?

"Ako spavate na boku, jako je bitno da izaberete visoki jastuk. Vrat treba podupreti tako da vratni pršljenovi budu vodoravni sa podlogom. Takođe treba uzeti u obzir širinu ramena. Ako imate široka ramena, jastuk bi trebalo da bude čak i viši nego inače. Dakle, muškarcima je uopšteno potreban viši jastuk nego ženama", istakla je Sanja Gruičić.

Ako, baš kao i Mirko, spavate na leđima, pritisak na vrat je još veći zbog neodgovarajućeg jastuka, što dovodi do napetosti u mišićnim vlaknima. Jastuk mora da bude dovoljno visok da prati kompletnu liniju tela. Spavanje na leđima je anatomski najbolji položaj za spavanje jer su glava, vrat i kičma u neutralnom položaju, a odabirom anatomskog jastuka možete da izbegnete bolove u vratu i leđima.

Na kraju, Sanja je pažnju skrenula i na spavanje na stomaku. Zbog jake napetosti koju uzrokuje u vratu i kičmi, spavanje na stomaku je položaj koji se ne preporučuje. Ako promena položaja nije moguća, tada je preporuka da se koristi najniži mogući jastuk.

Ako vas zanima koliko kvalitetno spavate rešite Test spavanja i preuzmite savete za svoje zdravo spavanje

Tagovi