Saveti

SIMPTOM KOJI JE MUČIO I NOVAKA ĐOKOVIĆA NAJČEŠĆE ZANEMARITE: Povežete ga sa alergijom, a pokazuje šta vam STVARNO SMETA

Autor Tamara Veličković

Novak Đoković se dugo mučio sa alergijom, a to zapravo može biti iznenađujući simptom intolerancije na laktozu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Intolerancija na laktozu nije isto što i alergija na mleko. Simptomi, koji su vezani za poremećaj varenja izazvan nemogućnošću varenja laktoze, tj. šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, najčešće uključuju nadutost i grčeve.

Mnogi ljudi nije u stanju da pravilno apsorbira laktozu, ali jedan simptom se često vezuje za probleme sa sinusima i alergijama.

"Jedan od načina da saznate da li ste osetljivi ili alergični na mlečne proizvode jeste da obratite pažnju na to koliko sluzi proizvodi vaše telo", rekla je dijetetičarka Heder Rej.

Najbolji teniser sveta svih vremena, Novak Đoković, godinama se mučio da savlada probleme sa disanjem, za koje je smatrao da mu uzrokuju alergije. Zbog toga se podvrgnuo operaciji, a iskustva je podelio u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu", gde je govorio o problemima sa alergijama.

"Još od 13. godine osećao sam se naduveno i tako se budio noću, potpuno umoran. Osećao sam jaku nadutost, pa čak i kad sam trenirao tri puta dnevno. Alergije sam dobijao i kada su cvetale biljke, ali i u danima velike vlage. Kada je sezona cvetanja, tada mi se stanje posebno pogošavalo", pisao je Đoković u svojoj knjizi.

"Novak Đoković se žalio na alergije, čak se i podvrgnuo operaciji kako bi mogao bolje da diše. Kada mu ni to nije donelo olakšanje, potražio je pomoć od lekara koji je analizirao njegovu ishranu i otkrio na koje je namirnice reagovao, uključujući gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer. Nakon što je promenio ishranu i isključio mlečne proizvode, rekao je da se odmah osećao bolje", pojašnjava dijatetičarka.

Smatra se da čak 75% svetske populacije ima problem sa varenjem laktoze. Intolerancija je poremećaj varenja šećera laktoze, dok je alergija burna reakcija imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.

(MONDO)