Stil

4 GROZNA RAZLOGA ZBOG KOJIH ĆETE ODMAH BACITI HELANKE: Niste ni svesni koliko rizikujete zdravlje, doktorka sve otkrila!

Autor Nataša Petrović

Doktorka otkriva zašto nije pametno da nosite helanke duži vremenski period.

Izvor: Gansstock/Shutterstock.com

Helanke su pre svega odeća namenjena sportskim aktivnostima i ako ih nosite u te svrhe, neće vam škoditi. Međutim, ako ih konstantno nosite, duži vremenski period, znajte da možete da očekujete neke neprijatne posledice.

Pošto je reč o odeći koja je namenjena za treninga, ona je uska i zadržava toplotu i vlagu. Time telo postaje savršeno okruženje za razvoj bakterija, mikroba i slično, a evo šta tačno možete da očekujete ako stalno nosite helanke.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije folikula dlake javljaju se kada odeća trlja o folikule. Postoji više različitih infekcija ove vrste, a folikulitis je jedan od njih i prepoznaje se po malim crvenim izbočinama ili bubuljicama koje gnoje, a mogu da prerastu u ranice koje ne zarastaju.

Takođe, mogu da se jave i dublje infekcije folikula koje izgledaju poput crvenih izbočina iz kojih može da curi tečnost, kaže dermatolog dr Loren Ploh.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije mogu da počnu od jednog dela tela, poput Atletskog stopala, a zatim da se prošire na međunožje, izazivajući svrab i iritaciju.

Vaginitis i vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije se prepoznaju po bolu, svrabu ili neprijatnom mirisu u intimnoj zoni. Da biste ih izbegli, važno je da omogućite koži da diše, što definitivno nije moguće ako stalno nosite helanke.

Intertrigo

Reč je o veoma čestom zapaljenskom stanju koje se javlja na delovima kože koji su u međusobnom kontaktu – na primer, međunožje, pazuh, ispod grudi, na prevojima kože... Javlja se usled trenja koje nastaje kada delovi tela trljaju jedan o drugi, raste temperatura kože, javlja se znojenje tj. vlaga i to postaje mesto za razvoj mikroorganizama.

Sve ove neprijatne infekcije možete da izbegnete tako što ćete nositi odeću od materijala koji ne zadržavaju vlagu, a naravno pomažu i redovno tuširanje, kao i presvlačenje u čistu odeću nakon treninga.

(MONDO)