Stil

FRIZERKA OTKRILA GDE SVI GREŠIMO KAD PEREMO KOSU: Jedna stvar koju svi izbegavamo je obavezna, ali bitan je način!

Autor Nataša Petrović

Ako ste mislili da nema nikakve filozofije u pranju kose, varate se – frizerka otkriva greške koje svi pravimo!

Izvor: VGstockstudio/Shutterstock.com

Čitav život perete kosu i rekli biste da nema šanse da u tome grešite, ali frizerka Zoi Irvin tvrdi drugačije.

Nanošenje šampona

Za početak, kaže da većina ljudi nanosi previše šampona, te da je najbolji način da to sprečite da kupite bočicu sa pumpicom, u koju ćete sipati šampon koji koristite. Počnite tako što ćete prvo jednom pritisnuti pumpicu, pre nego što odlučite da li vam treba još – a moguće je da će vam trebati ukoliko imate dugu i gustu kosu.

Još jedan koristan savet je da kada sipate šampon u ruku, najpre ga rastrljate po rukama, a zatim utrljate u kosu. Na ovaj način ćete proizvod ravnomernije rasporediti po kosi, tvrdi frizerka.

Takođe, njen savet je da ne trljate previše kosu dok je šamponirate, već da lagano izmasirate teme glave – time ćete sprečiti opadanje i podstaći rast kose.

Štaviše, Zoi tvrdi da ovakav način pranja kose ubrzava rast za 24 odsto, a što ste stariji to treba duže da masirate kožu glave jer dlaka postaje krtija kako starimo.

Nanošenje balzama za kosu

Kada nanosite balzam za kosu, sipajte ga u ruke, a zatim počnite od krajeva kose. Podelite je na nekoliko delova, kako biste ravnomerno nanesli balzam, a frizerkin savet je i da zatim četkom prođete kroz celu kosu.

Zoi predlaže da balzam nanosite i na koren kose, ali je bitno kako da to uradite da se kosa ne bi mastila.

Nakon što ste balzam naneli na krajeve, lagano rukama utrljajte i blizu kože glave. Nema potrebe da sipate još balzama, već je idealno da nanesete samo ono što vam je ostalo na rukama, i to sada već razblaženo vodom.

Trljanje peškirom

Korak koji sledi nakon pranja je brisanje kose peškirom. Da biste izbegli kidanje dlake, frizerka ističe da ne treba da trljate kosu peškirom, već da lagano pritiskate rukama preko peškira, kako bi on upio višak vode.

Njen savet je i da što duže ostavite peškir na glavi, da upije što više vode, najbolje oko 85 odsto, a tek zatim dovršite sušenje fenom – i to na srednjoj jačini kako ne biste oštetili kosu.

Na kraju, kada je kosa već suva, uključite na fenu hladan vazduh i blago produvajte po kosi, za idealnu završnicu i sjaj.

(MONDO)

Tagovi