Upozorenje

MUŠKARCI POČELI DA SMANJUJU GRUDI, HIRURG POTVRDIO: "Uradio sam 600 korekcija, biće ih na hiljade ako imaju ovu naviku!"

Autor Tamara Veličković

Sve je više muškaraca koji smanjuju grudi, a najveći razlog je navika na koju upozorava hirurg.

Izvor: Shutterstock/BlurryMe

Ginekomastija je porast jedne ili obe dojke kod muškarca usled pojave žlezdanog tkiva. Većini muškaraca je ova pojava estetski i psihički problem, zbog čega se sve više opredeljuju za tretman smanjivanja grudi.

To je potvrdio i hirurg dr Džon Skevofilaks, koji je od 2020. godine uradio nešto više od 600 korekcija muških grudi. Kako kaže, reč je o muškarcima koji su patili od ginekomastije, a predviđa da će u narednom periodu uraditi hiljade korekcija.

Razlog pretpostavke o brojkama je popularnost steroida, koje uzimaju svi oni koji žele da izgrade mišićnu masu i poboljšaju fizički izgled. Steroidi maltene izazivaju zavisnost, a ginekomastija može da bude uzrokovana i hormonskom neravnotežom i pubertetom. Zato neki muškarci imaju punije grudi, dok se kod pojedinih mogu zahvatiti samo bradavice koje izgledaju otečeno.

"Više od 50 odsto mojih pacijenata priznalo je da uzima steroide. Hiljade muškaraca su u opasnosti od ginekomastije jer uzimaju steroide. Mnogi ne traže nikakav savet pre nego što počnu da ih uzimaju, a veza između ovih lekova i ovog stanja dobro je poznata", rekao je hirurg.

Ističe da će se neki muškarci bez problema podvrgnuti ovom zahvatu, dok postoji određen broj onih koji neće jer se osećaju neprijatno.

"I upravo će ti ljudi u tišini patiti od fizičkih i emocionalnih oštećenja uzrokovanih ginekomastijom", tvrdi.

Operacija ginekomastije uključuje uklanjanje viška tkiva dojke i masnog tkiva, obično liposukcijom. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, a ginekomstija može biti uzrokovana i gojaznošću, kao i unosom veće količine hrane, pre svega mesa, koja je bogata hormonima.

(MONDO)