Super cake

4 TRIKA DA VAM KUĆNO CVEĆE PREŽIVI DOK STE NA ODMORU: Toliko su jednostavna, a rade 100 % - NI DINARA nećete potrošiti!

Autor Maja Gašić

Ne morate da molite komšiluk da ga zaliva! Primenite par trikova koji pomažu da cveće ne uvene dok ste na odmoru.

Izvor: YouTube/Planterina

Kada idemo na odmor, obično zamolimo rođake ili prijatelje da nam čuvaju kućne ljubimce, ali biljke, kojima su takođe potrebne nega i hrana, često ostavljamo da nekako "prežive" dok se ne vratimo.

Ne tako retko po povratku zatičemo uvenulo cveće... Neki imaju dobar komšiluk, pa im ostavljaju ključ da se staraju o bilju, ali ako to nije slučaj, primenite nekoliko ovih pravila koja će pomoći da cveće "opstane" do vašeg dolaska. 

1. Uklonite sve biljke sa prozorskih dasaka i poređajte ih zajedno

Stavljanjem saksija na pod i njihovim grupisanjem stvorićete vlažniju mikroklimu, pa će se cveće i bez zalivanja sporije sušiti.

2. Rasporedite puno posuda za vodu

Napunite posude i kante običnom vodom i rasporedite ih oko grupisanih saksija - to će pomoći da se održi vlažnost u prostoriji. Za cveće koje voli najviše vlage, napravite mini  staklenike: stavite plastičnu kesu na saksiju, ali je ne vezujte - cirkulacija vazduha treba da bude konstantna.

3. Trik za zalivanje

Postavite kantu vode na stolicu ili sto, a u koju ćete uroniti konopac ili platnene trake koje ćete rasporediti da idu do zemlje u saksijama. Tako će voda polako, ali konstantno stizati do cveća. 

Opcija koja oduzima više vremena je da ispod svake saksije stavite odgovarajuću posudu u koju ćete sipati vodu. Preko pospite ekspandiranom glinom, tako da će zemlja iz saksije postepeno upijati vodu i neće istruliti.

4. Uklonite sve pupoljke i cveće

Možda vam ovo zvuči okrutno, ali bolje je da sa cveća uklonite neracvetale pupoljke. Svakako dok ste na odmoru nećete videti kako su procvetali i uživati u njhovoj lepoti, a biljka će tako trošiti manje energije i "hrane". Isto važi za već formirane cvetove.  

MONDO