Stil

RODITELJI U SRBIJI DOVODE DECU NA ESTETSKE OPERACIJE?! Dr Stepić otkrio da li je istina i ko je njegov najmlađi pacijent

Autor Nataša Petrović

Poslednjih dana mnogo se priča o tome da roditelji sve češće odvode decu na estetske operacije. Plastični hirurg otkriva ima li u tome istine!

Izvor: screenshot/TV prva/Shutterstock/Lilu

Poslednjih dana u medijima se sve više piše o roditeljima koji svoju decu dovode na različite estetske operacije. To je, sasvim jasno, šokiralo mnoge, a predsednik srpskog Udruženja za plastičnu hirurgiju dr Nenad Stepić je u emisiji "150 minuta" otkrio da li je to istina.

"Moja praksa govori malo drugačije. Jeste trend da sve mlađe devojke dolaze na estetsko-hirurške korekcije, ali se trudimo da ih u velikom broju slučajeva odvratimo od toga. Taj podatak da sve više roditelja utiče na decu da dolaze na takve korekcije ja nemam, moja praksa govori drugačije. Ali, ono što je sigurno je da dolaze sve mlađe devojke", pojasnio je doktor.

On je dao svoj sud i o tome zašto su pacijenti koji dolaze na estetske operacije sve mlađi.

"Estetske korekcije više nisu tabu tema, devojke i žene su nekad krile da su operisale grudi. Danas je to na neki način stvar prestiža, kao što su delovi garderobe stvar prestiža, tako je i ovo. S druge strane, mislim da roditelji u ovom brzom načinu života sve manje pažnje obraćaju na decu. Na kraju krajeva, podležu pritisku deteta da mu ispune neke želje jer 'ona dobro uči školu', kao efekat svega imamo ove devojke koje su kao klonirane, sve liče jedna na drugu".

Dr Stepić otkrio je i koliko je stara njegova najmlađa pacijentkinja.

"Najmlađa pacijentkinja je imala 18 godina, ona je došla sa 17 i po godina da koriguje grudi. Ja sam joj rekao da to ne dolazi u obzir, da dođe kada napuni 18 godina. Ona je zvala mene mesec dana pre 18. rođendana, koji je bio 1. aprila i zakazala je operaciju 1. aprila. Došla je na pregled sama, ja sam tražio broj mame i tate da im kao čestitam njeno punoletstvo, želeći da pitam njene roditelje da li se slažu sa tim. Ja nisam u zakonskom problemu, ali ne želim da mi sutra kaže neko ’doktore, pa kako ste uhvatili ovo dete da operišete da biste zaradili neki novac’. Zvao sam uporno, sat vremena, nikoga nisam dobio. Uveče mi se javila majka i kaže ’kako mi je ćerka, nama je puna kuća gostiju, mi slavimo njeno punoletstvo’", ispričao je estetski hirurg, dodajući da se ona u međuvremenu udala, rodila dvoje dece i zatim došla da izvadi implante iz grudi.

Izvor: Screenshot/TV Prva

I Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj" je komentarisala medijske natpise da roditelji dovode decu na estetske korekcije.

"Ja isto nemam iskustva da baš roditelji insistiraju, mislim da su to trendovi, reklame, takvog načina izgleda i tih korekcija, prilično su agresivne i dostupne svima, mislim da promovišemo kako bi trebalo da izgledamo. Te devojčice od 15-16 godina su vrlo podložne tom trendu, a roditelji nemaju taj kapacitet kako i na koji način da se odupru tome. Samo je pitanje koliko su roditelji svesni šta znači izmena izgleda za jednu devojčicu od 16-17 godina, kakve to posledice na nju ostavlja. Mislim da roditelji nemaju dovoljno informacija i podležu svim tim reklamama i trendovima", poručila je ona.

(MONDO)