Velika dilema!

JEDNI KAŽU DA JE LUBENICA VOĆE, DRUGI DA JE POVRĆE: Ko je u pravu? Stručnjaci dali svoj sud, ovo niste očekivali!

Autor Nataša Petrović

Evo šta kažu stručnjaci na temu da li je lubenica voće ili povrće!

Izvor: Ivanova Ksenia/Shutterstock.com

O lubenici se stalno govori kao o ukusnom voću, kojem je sezona leti i idealno nas rashlađuje i hidrira jer se sastoji od 90 odsto vode. Ali, ponegde ćete pročitati i da je lubenica povrće, pa ko je u pravu?

Može se reći da zavisi od toga koga pitate. Botaničari, recimo, lubenicu smatraju voćem jer se razvija iz biljke koja cveta i ima seme. Oni povrćem smatraju sve što se jede od biljke, a da nije plod – poput listova spanaća ili šargarepe (koja je koren).

Međutim, iako se u narodu naziva voćem u razgovoru, lubenica je zapravo povrće. Pripada porodici krastavaca, u koju spadaju i tikve. Uzgaja se kao povrće i koriste se isti sistemi kao za proizvodnju povrća, ali hortikulturista Dr Lin Brendenberger smatra da nije sve crno i belo kada je reč o klasifikaciji voća i povrća.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Bez obzira na to da li lubenicu nazivate voćem ili povrćem, evo još nekoliko zanimljivosti.

- Lubenica ne mora da bude okruklog ili ovalnog oblika, u pojedinim krajevima sveta se uzgajaju i četvrtaste lubenice.

- Može da ima i žuto meso, a ne samo roze, kakvo mi jedemo. To je samo jedna od 1.200 varijanti lubenica koje se uzgajaju širom sveta.

- Veoma dobro deluje na zdravlje jer je puna vitamina B6, vitamina A i kalijuma. Bogata je i likopenom, koji se smatra moćnim antioksidantom.

- Lubenica ima jaka antizapaljenska svojstva.

(MONDO)