Koristan savet

VREME U KOJE LETI ZALIVATE BILJKE MOŽE DA NARAVI KLJUČNU RAZLIKU: Baštovan sve objasnio, evo kada je najbolje!

Autor Nataša Petrović

Baštovan otkriva u koje doba dana je leti najbolje zalivati biljke!

Izvor: Shutterstock

Mnogim ljudima je problem održavanje biljaka tokom leta. Nije lako uvek pogoditi koliko ih treba zalivati da se ne osuše, a neki i preteraju, pa biljke onda počinju da venu.

Jedna od važnih stvari na koje treba obratiti pažnju je i u koje vreme tokom dana zalivate biljke kada su napolju velike vrućine.

Baštovan Oliver Hil zna kada je najbolje – u delu dana koji je najhladniji, i Hil poručuje da to može da napravi veliku razliku.

"Jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite je da zalivate svoje biljke u odgovarajuće vreme. Najbolje vreme za to je ujutru ili uveče, kada sunce nije najjače. Ako biljke zalivae tokom dana, voda će ispariti pre nego što stigne do korena", pojašnjava on.

Još saveta za održavanje biljaka leti

Jedna od klasičnih zamki u koju ljudi leti upadaju je da preteraju u zalivanju cveća.

"Još jedan savet je da pazite da ne zalivate biljke preterano. To može da bude problem leti jer se zemlja vrlo brzo osuši. Zalivajte biljke samo kada je zemlja suva na dodir. Ako imate neke biljke koje su se ’obesile’, pokušajte da ih po lišću blago isprskate vodom. To će i oživeti i pomoći im da se rashlade".

I pozicija biljke je veoma važna jer je mnogima potrebno da veći deo dana budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti.

"Na kraju, obratite pažnju da svojim biljkama obezbedite dovoljno svetlosti. Mnogima je potrebno najmanje šest sati sunčevog svetla dnevno. Ako vaše biljke ne dobijaju dovoljno svetla, listovi će početi da ’vise’", kaže baštovan.

Naravno, koliko je biljkama potrebno sunca zavisi od vrste, zato je uvek najbolje da se dobro informišete o konkretnom cveću koje kupujete.

(MONDO)