Saveti

5 STVARI ZBOG KOJIH STOMAK RASTE, A NIJE HRANA: Tokom leta izbegavajte jedno, u restoranima NE NARUČUJTE hladnu vodu!

Autor Tamara Veličković

Nadimanje i nadutost ne nastaju samo zbog hrane, postoje stvari koje takođe mogu biti krivci.

Izvor: Shutterstock/Troyan

Nadimanje se smatra sekundarnom bolešću, koja ne predstavlja pretnju po zdravlje da bi joj bila posvećena značajna istraživanja. Zato smo stalno u potrazi za lekom, a većina ljudi misli da je samo hrana problem kada stomak raste.

Dolazi u dva oblika, kao zadržavanje vode i formiranje gasa, ali do nadimanja mogu dovesti i neki drugi, neočekivani razlozi.

Lev avionom

Verovali ili ne, mnogi na željenu destinaciju avionom stignu naduveni. Jedan od načina da sprečite ovu pojavu, jeste da pijete dovoljno tečnosti i izbegavate grickalice tokom leta, naročito nezdrave. Čaj je odličan saveznik u avionu.

Brzo žvaćete žvaku

Uzrok nadimanja je gutanje vazduha, a žvakanje otvorenih usta takođe dovodi do toga. Uzmite dovoljno vremena za jelo, tako ćete smanjiti rizik od prejedanja.

Lekovi

Sve, od antibiotika do lekova protiv bolova i pilula za kontrolu rađanja, može izazvati nadimanje. Antibiotici utiču na bakterije u crevima, što može dovesti do nadimanja. Lekovi protiv bolova mogu usporiti probavni sistem, kao i estrogen iz hormonskih suplemenata. Mnogo vode i uzimanje probiotika i dnevna doza magnezijuma mogu pomoći da se ubrza rad gastrointestinalnog sistema.

Hladna voda

U nekim zemljama ne možete da dobijete hladnu vodu u restoranu. Razlog je taj što ispijanje hladne vode usporava varenje učvršćujući masti, a pored toga, telo mora da troši više energije da apsorbuje vodu kada je hladna. Ledena voda takođe razblažuje želudačne sokove, što dodatno usporava proces varenja i može izazvati nadimanje.

Hormoni

Velike su šanse da se osećate naduto tokom menstrualnog ciklusa, jer nivoi polnih hormona tokom tih dana, mogu da utiču na proces filtriranja vode u bubrezima i budu uzrok toga što zadržavate više vode nego inače.

(MONDO)

Tagovi