Neverovatno!

OČI U OČI SA AJKULOM, OVA NEŽNA PLAVUŠA NE ZNA ZA STRAH: Plivala sa velikom belom nemani, a 1 POKRET JE DELIO OD SMRTI!

Autor Teodora Boškovski

Ova devojka svakodnevno pliva sa ajkulama, mazi ih i ne smatra da su čudovišta!

Izvor: Instagram/screenshot/oceanramsey

Oušn Remzi (35), atraktivna plavuša, osim što je model, ona je i ronilac, aktivistkinja i borac za zaštitu morskog sveta, a najviše ajkula. Takođe, vodi frimu na Havajima koja obučava ljude da rone i uživaju u čarima morskih dubina.

Sve bi to bilo potpuno normalno, da ona nije privukla pažnju svetkih medija nakon što je objavila snimak kako roni sa ajkulama (uključujući i veliku belu), sa kojima se praktično našla ''oči u oči'' Na taj način ona želi da skrene pažnju na očuvanje i smanji njihovo ubijanje u rekreativne svrhe. Uglavnom kritikuje takmičenja u ubijanju ajkula, a koja se organizuju u morskim vodama u okolini Floride. Zalaže se za njihove zbrinjavanje i praćenje, kako bi se detaljno vodile analize, ali i gde se one kreću.

Na društvenim mrežama redovno kači svoje putešestvije ispod površine vode. Iako je hvaljena zbog podizanja svesti o ovoj vrsti, ona je takođe naišla na kritike zbog svojih postupaka. Neke od njih su se ticale bojazni da na ovaj način ohrabruje ljude da se približe morskim nemanima,što im vrlo lako može ugroziti život.

Dosta ljudi i dalje se pita kako je sve što ona radi moguće. Čak i neki vrsni američki biolozi, poput Dejvida Šifmana, glasno su izneli svoje osude. Bilo je dosta primera napada ajkula na ljude i smatra se da opasne životinje nikada ne mogu da budu ''prijatelji'' sa ljudima, međutim Remzi prkosi svim zakonima prirode.

''Ajkule su od vitalnog značaja za očuvanje okeana i nisu čudovišta kao što su nepravedno prikazana'', napisala je ispod jedne slike.

Ona je do sada imala priliku da pliva sa velikom belom ajkulom, bik ajkulom, kao i tigrastom, a koje važe za najopasnije.

''Ajkule, posebno velike, poput tigraste, izuzetno su sposobne i vrhunski su predatori, a jedna greška može da vas košta života. Ipak, odlučila sam se da dođem u dodir sa njom, najpažljivije moguće, kako bih proučila proces eskalacije fizičkog napada, kada i kako on nastaje. Na taj način, mogla bih da obučim i pomognem ljudima i ajkulama'', objasnila je ona.

Svesna je nepredvidivih okolnosti, ali njen stav je jasan po pitanju toga. I dalje nastavlja redovno da roni i pliva sa ovim morskim predatorima. Kako je i sama napisala, cilj joj je da pomogne ljudima da prevaziđu strah od ajkula, a savetovala je da izbegavate mesta gde se peca, jer ajkule idu za ribama, kao i da poštujete pravila na obali.

Pogledajte snimak kako Remzi pliva sa Tigar ajkulom:

(MONDO)