Evo šta je rekao za žene!

TESLA PRVI PREDVIDEO ŠTA ĆE BITI SA ŽENAMA: ''Ignorisaće sve presedane i zapanjiće civilizaciju'' - EVO ŠTA JE JOŠ REKAO

Autor Teodora Boškovski

Prosečna žena će biti jednako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje, predvideo je najveći genije svih vremena, Nikola Tesla.

Izvor: Profimedia

Naš najveći genijalac, rođen u Smiljanu, bez kojeg danas ceo svet ne bi mogao normalno da funkcioniše i da se pokreće, koji je svojim dostignućima i britkom pameću omogućio dalji napredak čovečanstva, često je govorio o svojim idejama i razmilšljanjima.

U intervjuu iz 1926. godine, Nikola Tesla se u razgovoru sa američkim novinarom Džonom B. Kenedijem osvrnuo na viziju sveta u budućnosti, kako ga zamišlja, ali i šta za njega predstavlja tehnologija i napredak i kuda oni vode. A zatim se u tom periodu, nakon Prvog svetskog rata, osvrnuo i na društvene položaje, ali i prava žena.

Samu pojavu žene Nikola Tesla je tada smatrao kao jednu od važnijih predznaka kako će se budućnost razvijati.

''Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna postignuća kao ona kod muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosečna žena će biti jednako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njenog mozga biti podstaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog vekova mirovanja. Žena će ignorisati presedane i zapanjiće civilizaciju svojim napretkom'', rekao je on u intervjuu.

A zatim se u tadašnje vreme osvrnuo i na polnu diskriminaciju, koja evo vek i više, postaje goruće pitanje u društvu.

''Svakom obučenom posmatraču je jasno, pa čak i sociološki neopismenom, da je novi stav prema polnoj diskriminaciji zavladao svetom kroz vekove, dobijajući nagli podsticaj neposredno pre i posle Svetskog rata''.

Izvor: Tumblr/screenshot

Poput pravog genija, uspeo je da predvidi budućnost razvitka društva:

"Ova borba žene ka ravnopravnosti polova završiće se u novom polnom poretku, sa ženom kao superiornom. Moderna žena, koja u samo površnim pojavama predviđa napredak svog pola, samo je površinski simptom nečeg dubljeg i višeg''.

A na koji način će žene postići ravnopravnost, odgovor je dao u nekoliko reči:

''Žene neće u plitkom fizičkom oponašanju muškaraca prvo potvrditi svoju jednakost, a kasnije svoju superiornost, već u buđenju intelekta žene''.

Tesla je napravio divno poređenje žene sa pčelama, tačnije maticom koja je središte jedne rase i zaslužna je za njen razvitak i opstanak. Evo šta je rekao o tome:

''Značaj ovoga leži u principu koji dominira ekonomijom pčele - najviše organizovanim i najinteligentnije koordinisanim sistemom bilo kog oblika neracionalnog životinjskog života, sveobuhvatnoj nadmoći instinkta za besmrtnošću koji od majčinstva čini božanstvo. Središte čitavog života pčela je matica. Ona dominira u košnici, ne na osnovu naslednog prava, jer svako jaje može biti izleženo u vladajuću maticu, već zato što je ona materica ove rase insekata''.

(MONDO)