Šta vi mislite?

SRBI RASPRAVLJAJU KOLIKI BAKŠIŠ JE DOVOLJAN ZA DOSTAVLJAČA HRANE: Neki ni da čuju da ga ostave, a evo kad ŠIROKO ČASTE!

Autor Tamara Veličković

Da li Srbi ostavljaju dovoljno bakšiša dostavljačima hrane, otkrili su upravo oni.

Izvor: Shutterstock/SFIO CRACHO/Reddit/Screenshot

Bilo da je pandemija korone kriva ili ne za veliku popularnost koju je dostava hrane u Beogradu doživela, činjenica je da je aktuelna više nego ikad. Brza usluga omogućila je ljudima da uštede vreme, a čini se da je to najvažnije u današnjem brzom tempu života.

Kako i nije. Ne samo da klijenti mogu da odaberu iz bilo kog restorana određeno jelo, nego će im ono stići i na kućnu adresu i to u najkraćem mogućem roku. Ipak, da li oni koji dostavljaju hranu, zaslužuju baškiš i ako da, koliko novca je sasvim pristojna i zaslužena cifra?

O ovoj temi raspravljali su upravo Srbi. Kada je jedna korisnica napisala da se dostavljač hrane žalio što mu nije ostavljen bakšiš, umešali su se brojni korisnici.

"Uglavnom ostavljam po 50 dinara ako je dostava besplatna. Nekad ne, doduše, čula sam od drugarice koja je naručila KFC pre neki dan (gde je dostava 300 dinara), da ju je dostavljač iskritikovao jer mu nije ostavila bakšiš. Povela se tema o tome, pa me zanima da li uopšte ostavljate neki tip i da li vam kukaju ako ne?", glasilo je pitanje na Reditu.

Izvor: Reddit/screenshot

Evo šta su korisnici pisali:

"Ranije, dok je dostava imala smislenu cenu, davao sam bakšiš, i to uglavnom da zaokružim na neku vrednost da raskusuravanje ide lakše. Potom su poprilično skočile cene, pa sam prestao i da dajem bakšiš, a vala i da naručujem".

"Potpuno se slažem, nekada mi i nisu naplaćivali dostavu i uvek sam davao bakšiš. Sad u mom gradiću naplaćuju po 100 dinara, ne mogu ni da zamislim koliko naplaćuju u Beogradu".

"Na Zlatiboru nema ispod 400 dinara, to bude skuplje od narudžbine".

"Ostavim uvek 50-200 dinara, zavisno od koliko hrane naručujem. Iz više razloga, između ostalog, znam koliko ljudima znači bakšiš, a i živim na četvrtom spratu bez lifta. Stvarno bih se osećao kao stoka da im ne dam nešto za cimanje".

"Uglavnom ostavim nešto sitno, 20, 50, 100, tako nešto. Doduše, jednom mi je jedan burazer dostavio hranu s drugog kraja grada za manje od 20 minuta, došao pre vremena na nekoj ponici raspaloj, bukvalno najgori bajs što sam video da vozi neko iz dostave. Još mi kaže da mu je prvi dan, tom batici sam ostavio 350 dinara, jer je bila cena 650. Rekoh 'Evo, brate, crvena, nosi sve, hvala ti'. Zahvaljivao se kao da sam mu 350 evra dao, teški gospodin".

"Meni je jednom lik po snegu na bajsu doneo hranu isto relativno brzo, došao sav zadihan na treći sprat, ja zaboravila da kliknem u app da mi skine bakšiš sa kartice. Kad sam mu dala 100 dinara u kesu, mislim da mu je malo falilo da me izgrli".

"Ja zaokružim cifru. Na primer, ako je 1.280 dam 1.300, ako je 1.220 dam 1.250".

"Ne ostavljam. Udare veću cenu plus naplaćuju 300 dinara. Pre dok je dostava koštala manje, uvek sam ostavljao. Sad kapiram da su dovoljno plaćeni".

"Ranije sam plaćao u kešu i ostavio sam možda do 100 maksimalno, ali generalno ispod, čisto da zaokružim. Sad naručujem samo preko kartice i nikakav bakšiš. Davanje bakšiša podstiče kompaniju da im smanje plate jer dobijaju bakšiš".

"Brate, krvav je posao dostavljati po kiši, vrućini, hladnoći hranu po ceo dan na biciklu. Ja im ostavim 100-200 kinti bakšiš uvek".

Da li vas ovo iznenađuje? Kakvo je vaše mišljenje?

(MONDO)