Stil

BLEJA U KRAJU, OKRETANJE TURE PIĆA I SLAVE: Stvari koje se rade samo u SRBIJI, a stranci ne razumeju – to je za LUDAKE!

Autor Maja Gašić

Povela se diskusija o tome koje su to navike koje imamo i koje stvari se rade samo u Srbiji, a svet ih ne razume.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Reddit/screenshot

Koje stvari su u Srbiji normalne, a u ostatku sveta čudne? Šta je to što predstavlja najveći kulturni šok strancima, pa i nama samima kada putujemo van zemlje? Na ovo pitanje koje je postavljeno na društvenoj mreži Reddit, na stranici "r/Serbia", ponukalo je mnoge Srbe da iznesu svoja razmišljanja i opišu najneobčnije situacije u kojima su se našli.

Dakle, evo šta je po Srbima najveći kulturni šok za strance, pa i nama samima kada putujemo van zemlje?

"Da se pije jogurt. To je glavni razlog zašto se nisam odselio" napisao je jedan korisnik, a odmah je usledio odgovor.

"Neću sigurno da ga jedem kašikom."

"Otvaranje prozora i balkonskih vrata na "kip". Bukvalno sam doživeo da se Ameri začudili kako je to moguće."

Bleja u kraju

"Bleja u polumraku na klupici ispred zgrade u 10 uveče uz pivce, pri čemu su svi prisutni obrazovani i pošteni mladići i niko nema dosije. U očima Amera i Kanađana (rodbine preko) delovali smo kao ekipa iz 'Wire-a' (kriminalistička serija). To tamo rade samo najgori probisveti, narkomani, dileri, ludaci, itd."

"Ustvari, generalno slobodno i bezbedno kretanje po gradu i predgrađu u sred noći."

Misterija slave

Ova tema najčešće buni strance, ne razumeju što se takav dan praznuje i ko odredi koju slavu treba obeležava.

"Definitivno ne mogu da razumeju!"

"Mene je jedna koleginica Amerikanka pitala da li je svetac kao prava osoba ili neko mitsko biće. Da, sestro, slavimo Kentaura", napisala  je jedna korisnica Reddita, sok se druga nadivezala:

"To mi je čudno jer kod Amera imaš taj Sveti Patrik dan, samo im objasniš da je to tako slična stvar samo vezana za porodicu, umesto za celu zajednicu, valjda toliko skapiraju."

Još jedna neobična navika zbunjuje strance...

"Jedan lik je pitao zašto ljudi tako duvaju nos?! Misleći na tehniku - prst po izboru na jednu nozdrvu, blago nagnuti torzo unapred, svom silinom ispustiš sav vazduh iz jedne nozdrve i zalepiš slinac na beton, travu ili šta god!"

Izvor: Reddit/sreenshot

"Tura na mene"

Ipak ono što je strancima možda najviše upalo u oči kod Srba jeste običaj čašćavanja. Odnosno, kada se društvo okupi, ne plaća svako svoje piće, već jedan "okrene" turu, pa onda drugi i tako redom...

"Moje kolege iz inostranstva često čudi naš običaj čašćenja, ono da platiš ti turu pića, pa neko drugi drugu, itd. Oni su navikli kad izlaze svako svoje piće da plaća i to je to, pa čak i na dejtovima. Isto im je vrlo neobično da im spremate hranu kad ih zovnete u goste, npr. roštilj ili palačinke uz film, što je kod nas najnormalnije", a napisao je neko, dok se druga osoba nadovezala opisavši slučaj iz inostranstva koji ga je porazio.

"Najsmešnija stvar koju sam video, sede pored mene u kafiću likovi sa devojkama. Klinci, maksimalno imaju 18-19 godina i čujem šta pričaju, muvaju ih. Kad je došlo vreme da se plati, svako plaća svoje. Tragedija. Ali i mi što živimo u inostranstvu smo se delimično navikli na taj sistem. Ako smo u većem društvu, svako plaća svoje (jer se ne plaća posle svake ture nego na kraju - ipak bi bilo previše da jedan plati 5 tura za recimo 12 ljudi). Ako nas je do 3 para, jedan plati sve pa sledeći put kad izađemo drugi i tako u krug."

Stari srpski običaji

"Cepanje košulje novopečenom ćaletu. Nekako mislim da je to nešto što je vrlo specifično za nas."

"Pripremanje zimnice vidim da niko nije pomenuo. Nije im jasno da neko priprema hranu za celu zimu, pored zimnice, suvo meso, kobasice i ostalo."

"Jeste, samo Srbi prave zimnicu. Ako malo razmisliš, videćeš da svaka zemlja u kojoj je jača zima ima svoja jela koja pripremaju za preko zime. Jednostavno su kroz istoriju morali da razviju tu veštinu da bi preživeli. Nije to nešto vezano samo za naše podneblje. Tako da postoje raznorazni džemovi, fermentisane ribe i mesa, kiseli kupusi i slično svuda gde je zima hladna...", objasnio je jedan korisnik s Reddita.

MONDO