Oprez!

SVI UKLJUČUJU NAVIGACIJU, A NE ZNAJU ŠTA IM RADI: Kad ovo čujete, odmah ćete prestati da je koristite!

Autor Tamara Veličković

Preterano korišćenje navigacije može biti štetno po vaše zdravlje.

Izvor: Shutterstock/U__Photo

Danas mnogi kreću na put oslanjajući se na Google Maps aplikaciju, a iako je koriste samo kako bi proverili putanju od mesta kretanja do željenog cilja, postoji još mnogo drugih opcija koje mogu da se iskoristite.

Osim toga, danas mnogi vozači koriste navigaciju na telefonu, bilo da je reč o iskusnima ili početnicima. Kako, zašto i koliko to utiče na zdravlje, otkrile su najnovije studije. Kada se tokom vožnje pridržavamo određenih saobraćajnih pravila, koristimo čitav niz moždanih funkcija.

Ipak, korišćenje navigacije može vremenom da uzrokuje gubitak određenih kognitivnih veština. Studija iz 2020. objavljena u časopisu "Scientific Reports" objašnjava dve glavne strategije koje naš mozak koristi kada smišljamo gde treba da idemo.

"Jedna je strategija prostornog pamćenja, a ta strategija kritički se oslanja na hipokampus, regiju mozga koja je snažno uključena u epizodno pamćenje i relacijsku memoriju. Druga strategija je strategija podražaj-odgovor i uključuje učenje niza motoričkih odgovora, na primer, skretanje ulevo prateći pravac pružanja krivine", navodi se u studiji.

Prema njihovim rečima, to "dovodi do rigidnijeg ponašanja i omogućava nam da upravljamo poput 'auto-pilota' na rutama kojima često putujemo". Prema studiji, korišćenje GPS-a dok vozite povezano je sa jednim posebnim oblikom pada kognitivnih veština.

"Analizirali smo iskustva 50 vozača, kao i različite aspekte prostorne memorije, uključujući korišćenje strategije prostorne memorije, kognitivno mapiranje i kodiranje orijentira korišćenjem zadataka virtuelne navigacije", objašnjavaju istraživači.

Rezultati su pokazali da oni koji koriste GPS imaju znatno lošiju "prostornu memoriju", jer su se pokazali kao lošiji u kretanju putanjama kada su vozili bez GPS-a.

Kako biste poboljšali svest o prostoru, uvežbali ili povratili kognitivne funkcije, pokušajte što više da vozite bez navigacije. Osim toga, istraživači su otkrili da to možete uradi i tako što igrate šah, slažete slagalicu, igrate igru memorije pamćenja ili se redovno bavite fizičkom aktivnošću.

(MONDO)