Provereno radi!

NEĆU DA ZAVRŠIM KAO MILJANA, NE ŽELIM DA UMREM! Očajna Srpkinja dobila TOP savet na mrežama - Evo kako sam SKINUO 50 kg

Autor Maja Gašić

Ova Srpkinja dobila je plan za mršavljenje na mrežama od osobe koja je iz ličnog iskustva shvatila šta najviše pomaže!

Izvor: reddit/screenshot/Shutterstock

Borba sa suvišnim kilogramima nikad nije laka. Uvek se čini da kad neko ima dosta novca, mnogo lakše će se izboriti sa problemom. Postoji bezbroj tretmana i intervencija koje rešavaju problem gojaznosti, samo je potrebno da imate para. Ali, da i u tom slučaju, stvari mogu da krenu po zlu, dokazuje primer rijaliti učesnice Miljane Kulić koja je poslednjih dana glavna tema domaćih medija.

Miljana je zbog nestručno obavljene operacije smanjenja želuca, a koja je urađena u Turskoj, završila u bolnici sa ozbiljnim i tekim komplikacijama. Čak ni dame plave krvi, koje imaju sva moguća sredstva na raspolaganju, ne mogu da smršaju ako same ne "zasuču rukave". Nedavno je bivša vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl otkrila kako je ona oslabila nakon druge trudnoće. 

A pitanje koje muči najveći broj gojaznih ljudi jeste kako da smršaju na prirodan način, bez gladovanja i skupih tretmana. Upravo ovo pitanje je postavila jedna korisnica Reddita, koja je svoj problem detaljno opisala na stranici "r/Serbia", gde Srbi iznose svoja razmišljanja i dele savete na brojne teme. 

Evo šta nju muči...

"Ceo život se mučim sa viškom kilograma. Malo genetika, malo kortikosteroidi u detinjstvu, malo nezdrava ishrana i tako. U poslednjih nekoliko godina taj višak je izmakao kontroli i sada je ogroman. Kad kažem ogroman, to i mislim. Jako me je sramota, nemam 'binge eating' poremećaj, pre korone sam bila relativno fizički aktivna i bavila se plivanjem, ali kako je počela korona to se smanjilo na minimum. Nemam nekih većih zdravstvenih problema holesterol mi je normalan, pritisak nekad čak i nizak, i šećer mi je takođe normalan, mada veoma blizu gornjoj granici od 6", požalila se ova korisnica Reddita. 

Izvor: Reddit/screenshot

"Želim ovo da promenim jer imam 25 godina i potpuno sam sama, bez prijatelja, bez ikoga sem svoje porodice koja je zabrinuta za mene. Želim ovo da promenim. Smanjivanje želuca nikada nije bila opcija, pogotovo sada u situaciji sa Miljanom Kulić, a i samouverena sam da mogu da smršam prirodnim putem u roku od godinu i po dana. Ako imate savet odakle da počnem, jako bi mi značilo. Znam da bi prvo mesto gde bi trebalo da odem endokrinolog i nutricionista, ali bih volela da nađem endokrinologa koji je specijalizovan za gojaznost. Pored toga, želim da nađem i psihoterapeuta koji će mi pomoći da iznesem celu ovu promenu psihički, i da mi pomogne da prebrodim slomove. Pošto radim, cena nije bitna dokle god je kvalitet siguran. Moram da napomenem da sam u prethodnih godinu dana prošla razne tragične i stresne situacije i za mene je ovo veliki korak i trebalo mi je mnogo hrabrosti da ovo sve napišem. Ne želim da umrem sama, želim da budem srećna, stoga ako znate neke stručnjake iz gorepomenutih oblasti, kao i neke ličnosti na internetu za motivaciju, ishranu ili vežbe pišite", iskreno je napisala. 

Poruke podrške usledile su u ogromnom broju, ali jednkorisnik ove mreže dao joj je detaljan plan ishrane i vežni koji je njemu pomogao da oslabi 50 kilograma. Sudeći po komentarima koji su usledili, pogodio je pravo u metu i mnog u se složili da je njegov rešim najbolji i da zasigurno daje rezultate, ako i da ne bi trebalo da okleva da ga primeni. 

Evo šta je njegov savet i kakva program je njemu pomogao da smrša...

Izvor: Reddit/screenshot

"Evo kao neko ko je izgubio 50-ak kilograma da podelim par saveta svima koji se bore protiv kilograma. Pomaže sledeće:

  1. Kalorijski deficit mora da postoji, e sad način kojim želiš da dođeš do njega je samo tvoj, prošto izabereš način koji te čini najmanje gladnom, ovde imaš gomilu načina, od intermitent fastinga, do čestih obroka, preko keto dijete, do high volume hrane. Meni lično odgovara keto, ali nije za svakoga.
  2. 'Drink your water', kad sam bio debeo, nisam ni bio svestan koliko puta sam mislio da sam gladan, a zapravo sam bio žedan. Svakog jutra čim se probudiš popij 250 ml-0,5 l vode, jer smo tada najdehidriraniji. I uvek pored sebe imaj flašu od 2 l s vodom. Mnogo pomaže, veruj mi (nemoj da piješ vodu tokom obroka, pola sata pre obroka i pola sata posle obroka, zna da remeti varenje).
  3. Uz svaki obrok jedi povrće, mnogo povrća, niskokalorično je, puno vitamina, vlakana, a i dodaju volumen obroku (nemoj da dodajes zejtin, maslivnovo ulje).
  4. Izbegavaj ulja, na 100 ml imaju 900 kalorija, sto je zaista mnogo, nabavi 'non stick pan' i prži bez ulja, igraj se začinima, ulje ti je nepotrebno, veruj mi. Izbegavaj majonez, 100 ml je 700 kalorija, obožavam ga, ali je stvarno previše kada si u kalorijskom deficitu. Izbegavaj orahe, lešnike, bademe, pistaće, kikiriki, ljušten suncokret... Zdravo je, ali zaista ima previše kalorija. Izbegavaj slatko. 
  5. Hodanje. Najzahvalniji vid vežbe za gubitak kilograma, nije stresan za telo. 20 minuta posle svakog obroka, ciljaj 5.000 koraka dnevno, pa postepeno dođi do 10.000 koraka dnevno.
  6. U svakom obroku unosi dosta proteina, zavisi koliko obroka imaš. Ako su 3 obroka u pitanju, gađaj 30-40 grama proteina po obroku, zasitni su, potrebni i imaju najbolji termodinamički efekat (izvori proteina piletina, pileća prsa, riba, meso, jaja, belanca, sitan sir).
  7. Nemoj u kući da držiš grickalice, slatko, sokove (ako piješ sokove, samo ih zameni vodom).
  8. Jedi uglavnom prirodnu hranu: meso, jaja, sitan sir, mnogo povrća, bobičasto voće...
  9. Ne bih ti odmah preporučio da vežbaš, zbog težine, zglobova i tako toga, u početku samo hodanje, posle nekih 20-ak kg skinutih, možeš da kreneš sa vežbama snage. 

Saveti ovok forumaša naišli su na masovno odobravanje, svi su se složili da je to jedini ispravan način, da je zapravo sve vrlo jednostavno i da je potrebno samo da reši da primenjuje sve što je napisano. 

"Ovo treba da poslušaš, sažeto, sve što ti treba, bez filozofije", "Svaka čast! Sve si odlično sročio", "Svu sreću ti želim, samo napred - ovi saveti su odlični", komentarisali su.

Jedan korisnik je dodao i super trik koji pomaže da uvek pije neophodnu količinu vode, što je mnogima problem kada pokušavaju da oslabe. 

"Dajte čoveku nagradu, sve je tačno rekao, od reči do reči. Kao neko ko je smršao 20 kg i ko se pridržavao svega navedenog, to mogu i da potvrdim. Mali 'hack' za konzumaciju vode (koja mislim da je i najvažnija): uzmi flašu od 1,5 litar vode i nosi je non stop sa sobom celog dana. Uzmi marker i na njoj piši recke kada je celu popijes, tek posle 3 recke smeš da ostaviš flašu. Sledeći dan nova flaša. Deluje ludo ali zaista radi", savetovao je neko na Redditu. 

MONDO