Stil

TAČKA U KOJOJ SE “GRLE” ZELENO I PLAVO: Ordu, dragulj Crnog mora - plaže, bogata vegetacija i nezaobilazni lešnici

Turska je jedna od omiljenih destinacija za letovanje srpskim turistima.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

Mnogi su posetili čuvena letovališta u južnom i zapadnom delu ove očaravajuće zemlje. Obale koju zapljuskuju Sredozemno i Egejsko more su već poznate i mnogi se ponovo vraćaju u Bodrum, Marmaris, Fethije, Kušadasi, Alanju ili neko drugo mesto u Antaliji. Turska kuhinja i gostoprimljivost su nadaleko poznati i Srbi to umeju da cene. Kada se još ima u vidu sličnosti u mentalitetu ljudi, recept za uspešno letovanje je proveren i uvek uspeva.

Turističke ture pristupačnih cena avionskih letova do Istanbula su veoma popularne. Brojne građevine i spomenici iz vremena Otomanskog carstva, ali i Vizantije, pa i starih Rimljana, poput Aja Sofije, Plave džamije, džamije Sulejmanije, Topkapi saraja, Vaseljenske (Carigradske) patrijaršije, Cisterne Bazilika, Galata kule, Kapali čaršije, Dolmabahče palate, starog hipodroma, Rimskog akvadukta, Gulhane parka, Kiz kulesi (Devojačka kula), Trga Taksim, Istiklal avenije, Galata mosta... zatim veliki broj muzeja, hamama, restorana, potom kupovina u čuvenim bazarima i malim zanatlijskim radnjama ili ako više volite, najsavremenijim i impozantnim tržnim centrima u kojima su zastupljeni i najpoznatiji svetski brendovi, ili pak samo šetnja po gradu prepunom turističkih atrakcija ili uz obalu magičnog Bosfora, odavno neodoljivo privlače putnike iz celog sveta, pa tako i iz Srbije.

Međutim, mnogi zaboravljaju da Turska nisu samo Istanbul i Antalija. Turska je veoma velika zemlja bogate prirode i raskošnih predela, te postoje mnoga mesta koja još uvek nisu upisana krupnim slovima na turističkoj mapi, a koja svakako vredi posetiti jer nude posebnu, lokalnu atmosferu manjih mesta i naroda koji tamo živi. Mnogi zaboravljaju i to da Turska, osim Sredozemnog mora, Egejskog i Mramornog, ima još jedno – Crno more. Ceo severni deo Turske izlazi na Crno more, a obala je dugačka preko hiljadu kilometara. Neke od lokacija su već stekle turističku reputaciju: Samsun, Trapezunt, Rize, Trabzon...

Prelepi pejzaži, istorijska i kulturna obeležja, raznovrsne plaže, od peščanih do kamenitih, blizina planina u zaleđu mora, glavni su aduti crnomorske obale Turske.

Ordu i Giresun u istočnom delu Crnog mora su mesta za koje sami Turci smatraju da će u budućnosti privući turiste iz celog sveta.

Giresun

Giresun je grad na jedinstvenoj lokaciji - na poluostrvu koje s dve strane okružuje more, dok je kopneni deo naslonjen na planine u unutrašnjosti Turske. Zbog toga domaćini kažu da je to mesto gde se mogu videti sve nijanse zelene boje. Pored mora i plaža, glavna prirodna atrakcija su planinske zaravni prekrivene pašnjacima i šumama, gde posetioci mogu biti u dodiru s netaknutom prirodom.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun


Prema nekim izvorima, ime Giresun potiče od trešanja kojih ima u izobilju u okolini, pa se čak veruje da drvo trešnje potiče iz ove oblasti i da su ga u Evropu doneli stari Rimljani upravo iz ovog kraja. Stoga, ako posetite Giresun u julu, bićete u prilici da jedete trešnje iz njihove postojbine.

Imajuću u vidu geografski položaj, blagu klimu u priobalnom delu i kontinentalnu klimu u unutrašnjem, planinskom delu, Giresun nudi posetiocima razne mogućnosti: kupanje u moru i uživanje na plažama, pecanje, razgledanje i neizbežni šoping, ali i planinarenje, vožnju biciklom, lov, kampovanje i ostale aktivnosti u prirodi. Tokom zime, možete se i skijati jer je u blizini ski-centar pogodan za sve zimske sportove. Veći deo godine iz Giresuna se mogu videli planinski vrhovi prekriveni snegom.

U samom Giresunu ćete sigurno posetiti stari zamak, na uzvišenju u samom centru grada i pravoslavnu crkvu koja je danas muzej koji svedoči o bogatoj istoriji ovog mesta još od bronzanog doba, preko perioda kada su vladali Hetiti, pa stari Grci, ali su prisutni i tragovi iz doba Istočnog Rimskog carstva, Seldžuka i Otomanskog carstva.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

Na 45 km od centra Giresuna nalazi se Nacionalni park Kuzalan, planinska oblast čiji vrhovi dosežu i do 1800 metara nadmorske visine. Ovde možete videti manastire, stare mlinove, pećine, lučne kamene mostove, monumentalna stabla i razne šumske životinje i ptice. Planinarenje, foto-safari, vožnja planinskih bicikala ili ATV vozila, penjanje na stene, posmatranje ptica, samo su neke od mogućnosti koje nudi nacionalni park. Idealno za izlete ali i za višednevni odmor, jer postoji mogućnost smeštaja u malim hotelima ili privatnim kućama. Kulakaja plato, na 1700 metara nadmorske visine, fascinira posetioce svojom jedinstvenom lepotom.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

Jezero Mavi (Plavo jezero ili Mavi Göl) je čudo prirode i jedino mesto u istočnoj Crnomorskoj regiji gde mineralna, gazirana voda teče kao potok. Sastoji se od tri manja jezera, voda ima tirkiznu boju zahvaljujući krečnjačkim stenama u kojima su jezera nastala i koja ih okružuju. Ovo je mesto koje se mora obići, a stiže se lako kolima, asfaltiranim putem koji ide do neposredne blizine izletišta.

Ordu

Na početku regije istočnog Crnog mora, “između planina i mora”, nalazi se grad Ordu, mesto gde se, kako Turci kažu, “grle zeleno i plavo”, mesto mnogih plaža i mirnih uvala i gde podnožja planina ponegde počinju od same morske obale. Od ukupno 100 km dugačke obale u Ordu oblasti, 60 km su plaže. U planinskom delu s bogatom vegetacijom, turisti mogu šetati ili planinariti prekrasnim zelenim platoima ili kroz šumu, pored jezera, potoka i vodopada, a posebno je lepotom čuven Peršambe plato, ispresecan krivudavim rečicama. Ovde se svake godine u julu, održava festival ponajviše poznat po tradicionalnom takmičenju u rvanju, gde su takmičari pre borbe mažu uljem. Peršambe plato je u blizini mesta Peršambe, kod koga se brda ulivaju u Crno more i gde je, zahvaljujući povoljnoj klimi, sve zeleno zbog bogate vegetacije koja prekriva svaki komadić zemlje.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

Jedno od najvažnijih istorijskih lokacija je malo Hojnat ostrvo. Nekad je bilo utočište za mornare, a ostaci nekih građevina su još uvek vidljivi. Danas je to ostrvo naseljeno galebovima i kormoranima. To je ujedno i glavno mesto za reprodukciju posebne vrste kormorana.
S obzirom na idealne terene i planinske padine, Ordu regija nudi i mogućnost paraglajdinga. Osim uzbuđenja zbog naleta andrenalina, paraglajding će vam pružiti priliku da uživate u nezaboravnim pejzažima iz “ptičije perspektive”. Manje sportski nastrojeni turisti se mogu provozati žičarom do naselja Bozepe, odakle se pruža veličanstven pogled na grad Ordu i Crno more.

Postoji još dosta mesta koja turisti rado obilaze, kao što su na primer Jasonov rt koji se pominje još u legendi o Argonautima. Crkva na tom rtu, koja je takođe dobila ime po Jasonu, danas je etnografski muzej s izuzetno bogatom kolekcijom arheoloških i etnografskih artefakata, uključujući novčiće, pečate i drugo. Veoma zanimljivo mesto je i Kulturni centar "Tašbaš“, koji je osnovan u jednoj staroj grčkoj crkvi, a vredi se i jednostavno izgubiti u šetnji uskim ulicama Starog grada, gde se možete diviti tradicionalnim kućama i džamijama.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

Priča o Ordu regiji ne bi bila potpuna ako se ne pomenu lešnici. Turska obezbeđuje 60 procenata ukupne svetske proizvodnje lešnika, a Ordu je najpoznatiji upravo po proizvodnji lešnika. Na svakom ćošku grada mogu se videti stabla lešnika i kupiti sveži, pečeni, slani lešnici ili poslastice napravljene od njega. Najbolja alva je naravno, s lešnicima, i pri tome se ne štedi na njima.

Izvor: Cuneyt Oguztuzun

U čast lešnicima ustanovljen je i "Muzej priča o lešnicima“, u kome se mogu videti razni eksponati i fotografije i pročitati priče u vezi sa sadnjom i branjem lešnika, kao i proizvodnjom raznih lokalnih proizvoda, naročito poslastica, na bazi lešnika. Nema turiste koji neće probati neku od ovih poslastica, jer ovde ćete sigurno uvideti da, osim palačinki s "Nutelom" (za koju lokalci kažu da takođe sadrži ovdašnje lešnike), postoji još mnogo predivnih i ukusnih poslastica u kojima su glavni sastojak – lešnici.

Otkrijte i vi bogatu riznicu Crnomorske regije Turske i nećete verovati koliko ćete biti prijatno iznenađeni!