Stil

VINO I MUZIKA KAO NAJLEPŠI ROMANTIČNI SPOJ! Uz najlepše note vina i muzike uživajte u evergrin hitovima

Izvor Promo

Dajte mi knjige, francusko vino, voće, lepo vreme i malo muzike koju napolju svira neko koga ne znam – rekao je Džon Kits, engleski pesnik romantizma, a mnogi umetnici su kao inspiraciju koristili baš vino.

Izvor: Shutterstock

Da li je inspiracija bila velika ljubav prema ženi ili su njene oči poput crvenog vina, ili je ipak u pitanju neizmerna tuga zbog ljubavi koju leče u vinu, jedno je sigurno – vino je lek u svakom slučaju.
U susret sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji se održava od 1. do 4. septembra u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otkrivamo vam neke od najlepših pesama o vinu iz Srbije I regiona, a više informacija o sajmu možete pronaći na sajtu

1. Bijelo dugme, Loše vino

Bijelo dugme / Loše vino
Izvor: YouTube/Bijelo Dugme

Ova pesma je jedna od klasika EX YU rok scene, Bijelo dugme je bio spoj i odraz Jugoslavije, a ono što je sigurno da kada Arsen Dedić napiše tekst, uspeh i bujica emocija je neminovna.

2. Đorđe Balašević, Maliganska

]or]e bala[evi'
Izvor: YouTube/}or]e Balasevic OFFICIAL

O ovom umetniku i nije potrebno puno napisati, dovoljno je reći samo Đorđe Balašević. Najpoznatiji Novosađanin, umetnik, kantautor, pesnik i tekstopisac, napisao je, otpevao i uradio mnoge hitove, mnoge generacije su zagrljene pevale te hitove, a mi vam odvajamo ovu koju ste sigurno makar jednom u kafani poručili.

3. Toma Zdravković, Crno vino

Toma Zdravković - Crno Vino
Izvor: YouTube/BeautifulWomenOfBiH

Kada smo već došli do kafane, svakako je Toma Zdravković neizostavni deo nje. Toma je bio jugoslovenski i srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik. Pevao je dosta o ženama, o ljubavima, o kafanama, pa i o vinu, a mi smo vam odvojili jednu od mnogih.

4. Predrag Živković Tozovac, Ti si me čekala

Predrag Zivkovic Tozovac Ti si me cekala
Izvor: YouTube/ Top Cover Studio

Odmah nakon Tome, sledeća pesma koja govori o vinu je svakako „Ti si me čekala“, koju mnogi zovu i „Rujno vino“. Tozovac je bio srpski pevač i kompozitor narodne i folk muzike, zajedno je pevao i nastupao sa Tomom.

5. Miroslav Ilić, Vino točim a vino ne pijem

Miroslav Ilić
Izvor: YouTube/ PGP RTS - Zvanični Kanal

Miroslav Ilić i pesma „Vino točim a vino ne pijem“ su logičan sled nakon svih ovih vrsnih izvođača. Miroslav Ilić jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih pevača folk i pop-folk muzike, koji i dan danas sa puno energije i elena nastupa za svoju publiku.

6. Haris Džinović, Dajte vina hoću lom

haris džinović
Izvor: YouTube/ Haris Džinović - Topic

Haris Džinović je bosansko-hercegovački pevač folk (narodne) i pop-folk muzike, kompozitor i tekstopisac, a ovom pesmom je opisao stanje svakog zaljubljenog čoveka, i samim tim dopreo do široke publike koja uživa u ovoj pesmi.

MAKEDONSKA MUZIKA


7. Dafino vino crveno, izvorna pesma, a izvodi Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski
Izvor: YouTube/ Vlatko Stefanovski - Topic

Ono što je sigurno je to da ni region ne zaostaje sa pesmama o vinu, pa otuda i ova izvorna makedonska pesma koju izvodi Stefanovski. Vlatko Stefanovski je jugoslovenski i makedonski gitarista prepoznatljiv po svom posebnom stilu fuzione muzike, smesom makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog roka.

8. Burzevska Rahilka, Kako sto e taa casa polna so vino

Burzevska Rahilka - Kako sto e taa casa polna so vino
Izvor: YouTube/ Jugoton Music

Burzevska Rahilka je jugoslovenska pevačica soprana i pevačica vokala. Snimila je album za Jugoton pod nazivom „Najubavi makedonski pesni“.

9. Ajde vino pijam, izvorna makedonska, a izvodi Stefče Stojkovski

Ajde vino pijam, izvorna makedonska, a izvodi Stefče Stojkovski
Izvor: YouTube/Makedonier

Kada je reč o izvornoj muzici Makedonije, tu je svakako ansambl Stefče Stojkovski. Stefče je rođen u Severnoj Makedoniji i odrastao je u muzičkoj porodici, gde su njegov deda i tata svoj talenat preneli na njega. Stefče je već u ranim godinama savladao jednu od najstarijih frula na Balkanu – kavala, po kojoj je postao prepoznatljiv.

10. Naum Petreski, Ljubov, muzika i vino

Naum Petreski - Ljubov muzika i vino
Izvor: YouTube/naumpetreski

Svakako još jedna velika zvezda Severne Makedonije koja je u vinu našla inspiraciju jeste Naum. Naum Petreski je rođen u Ohridu, a muzikom se bavi od detinjstva. Sa samo sedam godina je imao svoj prvi nastup, kao predstavnik iz Makedonije na devetoj međunarodnoj smotri folklorn društava.

11. Pavle mi pie, izvorna makedonska, a izvodi Trio Katastrofa

Trio Katastrofa - Pavle Mi Pie | Katastrofic Folk Music
Izvor: YouTube/ Folk You Sessions

Ovu pesmu svi znamo, ili smo je makar čuli, međutim ovaj bend se potrudio da je izvede u malo drugačijem ritmu. Trio Katastrofa miksuje muziku uglavnom sa Balkana i Skandinavije u ludi miks koji zovu Skandi-Balkan Folk-Punk. Članovi su se upoznali 2009. godine i preko deset godina zajedno sviraju u brojnim bendovima i projektima. Otkako su oko 2016. postali Trio Katastrofa redovno su gostovali po Skandinaviji, Centralnoj Evropi i Čileu.

ALBANSKA MUZIKA


12. Nexhmije Pagarusha - E Dehur Jam

Nexhmije Pagarusha - E Dehur Jam
Izvor: YouTube/ Nexhmije Pagarusha

Što se tiče Albanije, prva koju moramo spomenuti je Nexhmije Pagarusha. Nexhmije Pagarusha je bila albanska pevačica i glumica koja je stekla priznanje zbog svog izrazitog soprana. Njen muzički stil nije bio ograničen samo na albansku muziku jer je izvodila rok, pop, fank, operu/klasiku i mnoge druge.

13. Ylli Baka - Vera e Bekuar

Ylli Baka & Ilir Suku (Likja) - Vera e Bekuar
Izvor: YouTube/ ArkivaShqip

Ylli Baka je poznati albanski muzičar koji se prvi put na sceni pojavio davne 1993. godine i do danas snimio preko 40 pesama. Ovaj duet sa Ilir Suku je posvetio vinu i lepotama ovog božanskog nektara.

Tagovi