Rasprava

KĆERKA NASLEDILA 70% I NEĆE DA SE ODREKNE U KORIST BRAĆE: Nakon svega otac je nagradio, a majka BESNI - "Sram vas bilo"!

Autor Teodora Boškovski

Da li kćerka treba da se odrekne nasledstva u korist braće?

Izvor: Shutterstock

Nije strano da se ženska deca u Srbiji često odriču nasledstva u korist brata, a taj običaj traje vekovima. A neretko se se dešava da jedan od roditelja traži od kćerke da im "prepusti" nasledstvo iz dva razloga - jer se dobro udala ili zato što ima plaćeniji posao.

A upravo su oba razloga uticala da jedna majka upita kćerku da se odrekne nasleđa u korist dvojice brata. Ona je na Internetu pokušala da pronađe savet s obzirom na situaciju:

"Moj muž se razboleo kada je stariji sin završio srednju školu, a u to vreme kćerka je preuzela porodični posao. Zahvaljujući njoj on je uspeo da kasnije upiše i medicinu. A sada, šest godina kasnije, moja kćerka i dalje vodi posao, utrostručuje profit i svima pomaže. Međutim, problem je nastao kada je suprug u testamentu naveo da će veći deo imovine da pripadne kćerki. Tačnije, ona bi dobila 70 odsto od ukupnog nasledstva, a njena braća preostalih 30 odsto. Na kraju je u testamentu naveo da su svi bili obezbeđeni zahvaljujući njoj".

Žena je u objavi napisala kako se slaže da je njihova kćerka zanemarila svoje ambicije i život kako bi pomogla braći, ali takođe, ona će se uskoro udati za imućnog čoveka koji će brinuti o njoj, dok bi sinovi trebalo da sa svojim ženama ostanu u rođenoj kući. Iako je pokušala da mužu promeni mišljenje, naišla je na negodovanje i nezainteresovanost. Ipak, jedino što joj je preostalo jeste da direktno upita kćerku da se odrekne nasledstva u korist braće. Stručnjaci su ovaj slučaj pokušali da objasne na dva načina:

"Postoji razlika između ravnomerne raspodele bogatstva, gde svako dete dobija podjednako i pravednog nasleđa, gde svako dete dobija ono što zaslužuje na osnovu okolnosti koje su se desile, kao u ovom slučaju".

Jasno je da je otac želeo da kćerki da veći deo nasledstva na osnovu ogromne žrtve i spremnosti da preuzme porodični posao, kao i pomoganja bratu da završi medicinski fakultet, što je on mnogo cenio. Međutim, majka smatra drugačije, a komentari koji su usledili ispod njene objave uglavnom su bili puni oštrih reči, poput:

"Vaša ćerka je odustala od fakulteta kako bi preuzela porodični posao. Kako je fer da je kaznite pod izgovorom da će se bogato udati?"

"Ona je preuzela odgovornost za braću i želite da je kaznite? Sram vas bilo."

"Više volite sinove od kćerke", glasio je još jedan komentar.

A šta vi mislite o ovome?

(MONDO)