Stil

Koji premium espreso je u tvom stilu?

Izvor Promo

Espresso je prava mera buđenja koja nam je potrebna.

Ovaj napitak koji se može popiti u samo jednom gutljaju, pravi se od posebnih vrsta kafe i predstavlja neprocenjivi užitak za sve njene ljubitelje. Prvog oktobra, sve „kafopije” proslaviće Međunarodni dan kafe uz šoljicu magičnog napitka koji ih razbuđuje, prisetiti se njegove značajne uloge u svakodnevnici i uživati u njegovom ispijanju.

Mnogi vole da započnu svoj dan upravo uz espresso, kafu za čiju je pripremu aparat napravljen još početkom 19. veka. U njemu se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz kafu, a ceo proces traje oko 20 sekundi. Često je ljubiteljima kafe standardna šoljica ovog napitka nedovoljna i žele još, zbog čega je u modu ušao takozvani dupli espresso, a popularan je i produženi – espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mleka, zavisno od ukusa.

Izvor: Promo

  S obzirom na to da su ukusi različiti, eksperti za kafu su razvijali espresso kroz vreme, tako da danas možete da se prepustite ispijanju kratkog, duplog, produženog, sa mlekom ili nekim drugim dodatkom po želji. Ipak, najbolja espresso kafa je ona u koju farmeri unose srce i dušu, zahvaljujući čemu dobija jedinstven karakter koji ističe njeno poreklo.

Upravo takva je BeanZ premium espresso kafa, iza koje svojim imenom i ekspertizom stoje farmeri sa različitih krajeva sveta. Raskošni ukusi, raznolike teksture i arome, doprinose prepoznatljivosti svake pojedinačne kafe. Kako onda izabrati onu koja će vam najviše odgovarati i probuditi vaše nepce? U otkrivanju odgovora na to pitanje, pomoći će David Nisić, espreso specijalista i trener u Strauss Akademiji za bariste. Pratite njegove savete kako biste znali da li je za vas kafa Marije iz Kolumbije, Luiz Alberta iz Brazila, Eduarda iz Nikaragve ili nove članice BeanZ porodice – Digner iz Tanzanije. 

David Nisić
Izvor: Promo

 David naglašava da je izazovno dati uopšteno mišljenje na pitanje – kako je najbolje opisati ukuse BeanZ premium espreso kafe? Međutim, zahvaljujući svom portfoliju koji obuhvata dva standardna blenda – 100% arabica i mešavina arabice i robuste, kao i single origin kafu pojedinačnih farmera, David kaže da „za Beanz café možemo reći da je to kafa koja može zadovoljiti sve zahteve jednog sladokusca i ljubitelja kvalitetne šoljice espresso kafe, pre svega zbog bogate palete različitih kafa sa različitih podneblja i posebnih karakteristika”.

Ako volite slađi ukus kafe i imate nedoumicu kakav bi espresso bio idealan za vas, David olakšava izbor: „Svakako, kafe koje dolaze sa većih nadmorskih visina su aromatičnije, pitkije i slađe – obično su to arabice, a njihov profil ukusa dalje zavisi od sorte, načina obrade i pripreme. Oni koji vole puniji ukus, kremastije kafe sa notama crne čokolade, trebalo bi da se odluče za BeanZ blend2”.

Ima i onih koji ne mogu bez dodavanja šećera u šoljicu kafe, ali pravi espresso se, po pravilu, pije bez njega: „Onaj ko je navikao da stavlja šećer u kafu, verovatno neće želeti da je proba bez njega. Ipak, pravi ljubitelji, poznavaoci kafe ne koriste šećer – kafa je sama po sebi slatka, a to kafopije koje koriste šećer ne mogu da osete”, ističe David.

Izvor: Promo

  Za ljubitelje mleka u kafi, David napominje šta je važno znati: „Opšte je poznato da je veći procenat ispijenih kafa u kafićima, kafa sa mlekom. Bitnije od toga koje mleko je bolje za kafu, jeste kako je to mleko tretirano, odnosno pripremljeno. Ključ uspeha je edukovani Barista – on zna kako treba pripremiti, dozirati mleko i od jedne kafe sa mlekom napraviti umetnost u šoljici”.

Od različitih vrsta kafa, BeanZ premium espresso se posebno izdvaja kao „kratka” kafa koja izaziva veliku pažnju. David zato zaključuje: „Vrlo je važno da se espresso kafa konzumira na pravi način. Treba da se zna i da je espresso kafa napitak koji se pije iz male šoljice, a vreme ispijanja je vrlo kratko”.

Tagovi