Ne bi vam palo na pamet

ŠTA NI SLUČAJNO NE BI TREBALO DA RADITE NOĆU: Jedna stvar se nikako ne savetuje muškarcima – ZAKAZAĆE IM ALATKA!

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su to poslovi koje ne bi trebalo da radite noću, rizikujete zdravlje, bezbednost, a jedan bi posebno muškarci trebalo da izbegavaju.

Izvor: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Od davnina se verovalo da je neke kućne poslove najbolje ne raditi uveče. Naravno, objašnjenja za ovo su bila čisto vezana za sujeverje. Međutim, sada i stručnjaci iz oblasti čišćenja kažu da je neke poslove mnogo bolje ostaviti za jutro ili, pak, vikend. Evo o kojim poslovima je reč.

1. Iznošenje smeća

Verovalo se da posle zalaska sunca kantu za smeće ne treba iznositi napolje kako ne biste "izbacili" novac i bogatstvo iz kuće. Ipak, postoje praktičniji razlozi koji ukazuju da ovo ne treba da radite noću. Nikad se ne zna na koga možete da naletite u sitne sate, posebno ako živite u "opasnom" kraju, a i to je vreme kada psi lutalice idu u čoporima pa i tu postoji rizik. Svakodnevno čitamo vesti o nasilju, a koje se po pravilu dešava noću, tako da je sasvim sigurno bezbednije da đubre iznesete preko dana, kad je puno ljudi na ulicama i situacija je daleko bezbednija.

2. Pranje podova

Po sujeverju, pranje ili metenje podova noću znači izbacivanje sreće iz kuće. Psiholozi se slažu da je noć loša ideja, ali njihovo objašnjenje je drugačije. Ako posle radnog dana posvetite sve vreme čišćenju, velika je verovatnoća da ćete biti raspoloženi, i puni elena za sve zadatke koji vas sutra očekuju. Istina, ovo se ne odnosi na pranje sudova: prljavo posuđe ujutru može da pokvari raspoloženje za ceo dan, privuče mušice ili parazite u kuću.

3. Pranje veša

Verovalo se da posteljina koja se visi noću privlači "zle duhove" i upija svu negativnost. Međutim, stručnjaci za čišćenje savetuju da odložite pranje veša uveče iz sasvim drugih razloga - noću se stvari sporije suše, podiže se nivo vlažnosti u stanu i tako se stavra rizik od pojave buđi. Osim toga, buka mašine za pranje veša može da probudi decu ili uznemiri komšije.

4. Brijanje

Mnogi muškarci su navikli da se briju pre odlaska na posao, ali ima i onih koji to radije rade noću, kako bi ujutru imali više vremena da se spreme za radni dan. Međutim, naši preci su verovali da ne treba seći dlake nakon zalaska sunca. Sujeverje kaže da se na taj način muškarac lišava snage, tačnije potencije i mogao bi da zakaže u krevetu sa suprugom. Postoji i objašnjenje koje makar donekle ima naučnu podlogu, a to je da loše osvetljenje i umor mogu da dovedu do posekotina.

MONDO