VIDEO

Ispravka: Nema dokaza da se beli luk u Kini uzgaja u kanalizacionim vodama, izbeljuje i prska otrovima

Ispravljamo prvobitno netačnu verziju teksta
Foto: Instagram/cancer.influencer/Screenshot

Portal MONDO.RS je dana 25.09.2022 objavio tekst sa naslovom DA LI ZNATE DA IZABERETE DOMAĆI BELI LUK NA PIJACI? Pogledajte jasnu razliku - drugi su puni TOKSINA koji štete zdravlju. Ovaj tekst sadržao je netačne informacije koje ovom prilikom ispravljamo.

U prvobitnoj verziji članka je stajalo da je "beli luk koji se uzgaja u Kini opasan jer se izbeljuje hlorom" što je netačna tvrdnja koju ovom prilikom ispravljamo. Nastranici kineskog proizvođača i izvoznika belog luka Jining Fenduni Foodstuff Co., Ltd. navodi se da hlor i druga sredstva za izbeljivanje mogu da učine beli luk čistijim, ali da to nije razlog koji stoji iza bele boje luka iz Kine. 

Takođe, je u našem prvobitnom tekstu influenserka Nastasja Nedimović govorila o razlici između uvezenog i domaćeg luka. Prema njenim rečima kineski beli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama i proizvodi se u kanalizaciji što se ispostavilo kao prenošenje lažnih informacija.  Prema navodima Kancelarije za nauku i društvo kanadskog Univerziteta McGill, koja se preko dvije decenije bavi mitovima i dezinformacijama iz oblasti nauke, još 2017. godine objavljen je članak u kojem se navodi kako je moguće da se otpadne vode koriste kao đubrivo, ali da nema dokaza da se luk u Kini proizvodi na ovaj način.

Tvrdnje pomenute influenserke da su hemijske laboratorije koje su se bavile istraživanjem kineskog belog luka upozorile na velike koncentracije teških metala su takođe neistinite jer je su nadležne agencije u Srbiji i Bosni i Hercegovini potvrdile su da se luk iz uvoza kontroliše.