Nastasja Nedimović, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, ali i žena koja je u trudnoći pobedila rak, redovno na svom Instagram profilu objavljuje različite savete i ukazuje na važne probleme koji se tiču zdravlja.
Nedavno je podelila video u kom objašnjava zbog čega je važno da znamo razliku između dve vrste belog luka, tačnije domaćeg i uvezenog.
"Ovo zaista nije beli luk, ovo je kineski ‘beli luk’. Uvezeni beli luk iz Kine se uzgaja u kanalizacionim vodama, a te kanalizacione vode se koriste kao jeftino đubrivo. Zatim se prska hemikalijama da bi se sprečilo klijanje, potom se izbeljuje hlorom, a nakon toga se po zakonu fumigira metil bromidom. Visoke doze metil bromida mogu oštetetiti respiratorni i centralni nervni sistem i on je opasniji od hlora čak 60 puta. Kroz mnoga ispitivanja, ovaj kineski beli luk bio je pozitivan na toksične hemikalije, na patogene, na teške metale kao što su olovo, arsen, melamin, ali i na ešerihiju koli", rekla je ona i dodala da se sve ovo odnosi i na beli luk u drugim oblicima, kao što je u prahu ili ulje od belog luka.
Objasnila je i kako prepoznati uvezeni beli luk i na koje detalje treba posebno da obratite pažnju. Kako je i sama rekla, prva razlika se uočava u nedostatku korena - domaći ga ima, a onaj uvezeni ne.
"Zatim, drugi znak je nedostatak mrlja od zemljišta, jer kineski je izbeljivan hlorom. Ima neprirodno belu boju, a takođe, kineski beli luk ne klija jer je tretiran teškim hemikalijama, dok naš beli luk nakon određenog vremena isklija i vide se mladi zeleni izdanci", rekla je.
Nastasja kaže da na kraju dolazimo do najbitnijeg dela, a to je ukus:
"Kineski beli luk ima metalniji ukus i gorči je, a naš beli luk, kao što i sami znate, preukusan je", rekla je za kraj.
Pogledajte video u kom Nastasja detaljno objašnjava:
(MONDO)