Pun ukus!

VEČERA U OBLACIMA, ŠEF ZA VAŠIM STOLOM, PA VATRA I PLES! Predstavljamo vam - evo gde da jedete kad odete u Dubai!

Autor Dušan Ninković

Drugi deo naše reportaže o Dubaiju predstavlja vam najbolje restorane u ovom gradu, uz nekoliko saveta o jelima koja treba da probate kako bi doživljaj bio potpun.

Izvor: Promo

U prvom delu reportaže o Dubaiju predstavili smo vam najzanimljiva mesta koja treba da posetite ukoliko se nađete u turistički najatraktivnijem gradu 2022. Kako biste imali snage za obilazak svega što smo stavili na listu, potrebno je da dobro jedete! Dubai se danas, pored turističkih atrakcija, ističe i neverovatnom gastronomskom ponudom - jelima iz kuhinja sa svih strana sveta.

Napomenućemo vam da hoteli u Dubaiju uglavnom poslužuju doručak u vidu švedskog stola, što znači da o tom obroku ne morate da brinete ukoliko ste smešteni u neki od najboljih hotela u gradu, poput "Rove La Mer”. Poznato je da ljudi vole "lakše” da jedu tokom letnjih meseci. Kako je u Dubaiju tokom hladnijih meseci skoro 30 stepeni Celzijusa, biće vam potrebno nekoliko manjih obroka. Ukoliko ste ipak gurman koji voli da sedne za sto i redom naručuje iz jelovnika, imamo opcije i za tu priliku. Za početak, nešto što ne smete propustiti.

SMCCU - isto kao nekada!

Ručak će biti postavljen na podu, onako kako su nekada jeli stanovnici Dubaija. Na meniju će biti tradicionalna hrana, uglavnom na bazi pirinča koji je bio osnovni sastojak u nekim davnim vremenima. Pored toga, imaćete priliku da isprobate lokalne slatkiše sa prelivom od urmi, ali i da saznate bukvalno sve što vas zanima o životu porodica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Veoma ljubazne devojke koje će vas ugostiti odgovoriće na svako pitanje koje ste pripremili, a možda čak i biti malo razočarane ako ne želite nešto novo da saznate od njih. Biće priče o tradicionalnim obrocima, načinu života, verskim obredima, pravima devojke koja je spremna za udaju...

Smisli jelovnik, pa dođe za vaš sto!

Verujte, mnogo je dobar osećaj kada za vaš sto priđe čovek koji je osmislio kompletan jelovnik, otvorio restoran i sada uživa dok gleda kako njegov posao izgleda. Poznato TV lice Mohamad Orfali ima priliku da svoj biznis gleda iz prve ruke - uvek je u restoranu, provlači se između stolova i stalno komunicira sa konobarima kako bi usluga bila na vrhunskom nivou. Povremeno će se približiti vašem stolu, pokušati da sazna nešto više o vama i da na osnovu toga predloži jelo koje neće biti promašaj.

Ništa sa njegovog menija nije promašaj! Jela su napravljena u vidu “tejsting menija”, odnosno zalogajčića, ali ćete biti siti kada se iskustvo u restoranu sa “Michelin” zvezdicom završi. Ono što je još bitnije, bićete oduševljeni uslugom jer će konobari biti opušteniji od vas i prilikom svakog prilaska stolu dobićete širok osmeh.

Večera na nebu - kranom vas dižu u vazduh!

E, ovo ne smete da propustite! Sa jedne strane ćete videti najveći panoramski točak, sa druge poluostrvo u obliku palme, na trećoj nebodere koji su simbol Dubaija. Sve u svemu, iskustvo je fantastično. Situacija je sledeća - vi sedate za sto na koji su već "ukrcani” kuvar i konobari, a nakon što budete obezbeđeni sigurnosnim pojasom, kran vas diže na preko 40 metara visine. Ješćete na nebu, hranu koja se priprema pred vašim očima i veoma je ukusna, a o pogledu koji ćete imati ne treba trošiti reči.

Za ljubitelje Azije!

Ukoliko ste ljubitelj azijske kuhinje, restoran Hutong koji se nalazi u samom centru grada - nedaleko od "Muzeja budućnosti” koji iz daljine izgleda kao džinovska krofna - pravi je izbor za vas. Specijaliteti sa istoka Azije biće “nešto drugačije” u odnosu na ono što ste do sada jeli. Hrana je bazirana na morskim plodovima i mogu se osetiti tradicionalni začini, a naša preporuka je da isprobate što više stvari sa menija.

Kad sunce zađe, počinje spektakl!

Pomenuli smo vam u prvom delu našeg vodiča koliko je odlazak u pustinju fantastično iskustvo. Zalazak sunca biće jedan od detalja koji će vam obeležiti posetu Dubaiju, a kada padne mrak počinje spektakularni događaj. U okviru "Sonara” kampa biće priređena fantastična večera. Hrana će biti fantastična, vino će biti italijansko, a na bini napravljenoj u sred pustinje ređaće se umetnici i akrobate. Gledaćete strast i emociju, mnogo pokreta koji bi vam slomili kuk i ples od kojeg zastaje dah. Biće i vatre, toliko da će mračno nebo iznad vas ponovo zasvetleti, a vama postati vruće iako sedite u drugom redu stolova.

Palata Versače, restoran Vanitas!

I opet smo probali da ponudimo nešto za svačiji ukus. Ako želite da odmor provedete svedenije i manje avanturistički, italijanski restoran u sklopu palate porodice Versače prava je opcija. Biftek je srednje pečen i verovatno najbolji koji ste jeli u životu, a i kremasti slatkiši koji će stići za vaš sto na kraju obroka nisu nešto što smete da preskočite. Ostavite mesta za njih, pa zatim odmorite uz predivan pogled koji može da vam bude sjajan oproštaj od Dubaija i prilika za neku od poslednjih fotografija na putovanju.