Stil

SVI KOMENTARIŠU DETALJ NA RUCI JELENE ĐOKOVIĆ: Nosi se u Srbiji, deo je OBIČAJA, a mnogi ne znaju pravo značenje! (FOTO)

Autor Tamara Veličković

Kao i uvek, Jelena Đoković bodrila je Novaka sa tribina, ali svi su uočili detalj koji je nosila na ruci.

Izvor: Profimedia

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Stefanosa Cicipasa u meču prvog kola Završnog mastersa u Torinu, a iz publike ga je, kao i uvek, bodrila supruga. Jelena Đoković često ukrade pažnju odevnim kombinacijama, pa je njen modni stil pod lupom javnosti.

Jelena je i ovoga puta izabrala elegantnu varijantu. Obukla je pink pantalone i belu bluzu, ali dok je aplaudirala suprugu, svi su primetili detalj na ruci. Pored sata koji je nosila, Jelena je oko ruke vezala crveni konac koji ima dugu tradiciju. U Srbiji se veruje da je crveni konac zaštita od uroka.

Končić kao vrsta amajlije vekovima se koristi u budizmu, hinduizmu i judaizmu. Kod hindusa sveštenici u toku molitve vernicima vezuju crveni konac za ruku, piše opanas.rs. Kod muškaraca i udatih žena se stavlja na desnu ruku, a kod devojaka na levu. Veruje se da pojačava moć molitve i doprinosi duhovnom uzdizanju.

O crvenom končiću su ispevane pesme, a pojavljuje se i verovanje da ima lekovite moći. Narodno predanje kaže da pojačava cirkulaciju i umanjuje bol u zglobovima. Poreklo ovog verovanja najverovatnije leži u činjenici da su naši stari lečili bolna mesta utopljavanjem i to najčešće vunom. Privijali su vunene komade odeće na bolna mesta i na ovaj način lečili tegobe u leđima, zubobolju i glavobolju. Takođe, u crvenu vunu su umotavali prevremeno rođene bebe.

Verovali ili ne, danas se crveni končići prodaju u zlatarama. Ono što možda niste znali, to je da crveni konac mora da vam veže osoba koja vam je veoma bliska i koja se istinski brine za vas i vašu dobrobit. Osim toga, najbolje je napraviti sedam končića i poželiti želju za svaki končić koji je napravljen. Jedan stavite oko ruke, ostale čuvajte i kada stari pukne, zamenite ga sledećim.

Pogledajte kako je izgledala haljina Jelene Đoković koja je izazvala mnogo pažnje:

(MONDO)