Putovanja

OVDE JE NAJJEFTINIJI DOČEK ZA NOVU GODINU! Košta do 50 evra, a ovaj period obavezno izbegavajte - PAPRENO JE SKUP

Autor Teodora Boškovski

Ove destinacije Srbi najviše traže za zimovanje i Novu godinu, a evo i koja su najjeftinija!

Izvor: Source: MONDO/Predrag Vujić/Shutterstock/TV K1/screenshot

Brojna poskupljenja su uveliko potresela ekonomiju kako kod nas, tako i u svetu, cene namirnicu su "otišle u nebo", kao i cene energenata. Međutim, postavlja se pitanje kakva je situacija kada je reč o putovanjima? Da li su i cene turističkih aranžmana, zimskih i novogodišnjih ponuda "skočile"?

O tome je u "Uranku" na K1 televiziji govorila Aleksandra Mikata, iz Turističke organizacije Beograda i dugogodišnji turistički novinar i Aleksandra Gardašević Slavučjica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

"Nova Godina je oduvek najskuplja i oduvek je to tako bilo. Zbog toga mnogi pametni turisti putuju upravo prvog januara jer su tada avionske karte i najjeftinije", objasnila je Mikata, a zatim gledaocima otrkila koji je nasjkuplji, a koji najjeftiniji aranžman za zimovanje. Pa tako, najjeftinije će vas koštati Budimpešta tri dana bez noćenja koja je nekada koštala 39, a sada 49 evra. S druge strane, najskuplja putovanja koja su neki Srbi već uveliko rezervisali za mart su dalje destinacije poput Tokia, Maroka, Balija... Aleksandra Gardašević Slavuljica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore uključila se u “Uranak” iz Podgorice i otkrila je da će vlasnici sezonskog ski pasa u Srbiji moći će da koriste skijališta i u Crnoj Gori, a to isto važi za one koji sezonsku ski kartu kupe u Crnoj Gori.

"Žabljak je definitivno popularan što se tiče turizma i jedna idilična planina. Skrenula bih pažnju na skijališta u Kolašinu. To su skijališta koja su skoro sagrađena i imaju modernu mehanizaciju i veliki potencijal da se razvijaju i na raspolaganju je 45 kilometara staza", dodala je ona.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Mikata je objasnila da nisu samo skijališta u Crnoj Gori i Srbiji obuhvaćeni dogovorom za ski-pas već to važi i za Jahorinu, a otkrila je i koja turistička mesta u Crnoj Gori Srbi najviše vole da posećuju: "Kotor je tradicionalno omiljeni grad Beograđana, najviše vole zimi da idu tamo. I naravno Budva, jer ima dobar provod. Takođe i Herceg Novi koji još u februaru sa 'mimozama' postaje aktuelan. Ali oni su nama takođe omiljeni gosti. Mi smo njima do septembra ostavili 117 miliona evra, a oni su nama ostavili 78 miliona evra", objasnila je Mikata

Takođe, uveliko je počela i prodaja letovanja za 2023. godinu. Kako je i sama Mikata otrkila, Turska je i dalje skupa, a da li će tako i ostati ostaje da se vidi, pogotovo što hotel sada tamo košta 1.000 evra.

"Što se tiče Nove godine, svi treba da budu spremni na gužvu na aerodromima, na granici. Najjeftinije destinacije su 'daleki' februar i mart", savetovala je Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda za kraj.

(MONDO)