Realan život

ŠTA SE DEŠAVA SA "DAMAMA NOĆI" KAD ODU U PENZIJU: Surova realnost - evo šta rade kad ih MLADOST, LEPOTA I TELO IZDAJU

Autor Maja Gašić

Kuća u Meksiku zbrinjava "dame noći" koje su otišle u penziju. Pogledajte kako danas žive i kako izgledaju.

Izvor: Profimedia

Sve studije su pokzale da najveći broj žena se okreće najstarijoj profesiji na svetu iz pukog siromaštva, kada ne vide drugi način da se prehrane i prežive. A kako ove žene žive i šta rade kada ih mladost, lepota i telo izdaju? 

Retke "dame noći" uspevaju da promene život nabolje, nađu posao ili se venčaju, ali ipak je više onih koje ostanu nezbrinute. A šta se sa njima dešava kada ostare i penzionišu se?

Ove žene su često usamljene, siromašne, a sa godinama postaju još ranjivije i bespomoćnije. Izazivaju sažaljenje čak i kod onih koji osuđuju "posao" kojim su se bavile.

U Meksiku su odlučili da pomognu "damama noći" i napravili su "Xochiquetzal House", kuću za pensionisane prostitutke. Ovo sklonište u Meksiko Sitiju je dobilo naziv "xochiquetzal" po imenu boginje ljubavi i plodnosti među Astecima. Kuća je otvorena za sve žene iz ove branše koje nemaju kuda da odu. 

U  kući žene nalaze utočište, dobijaju hranu, medicinsku pomoć, mesto gde mogu da nauče sve o svojim pravima, a mogu i da pohađaju kurseve koji će im pomoći da porade na samopouzdanju i da se nose sa svim traumama iz nekadašnjeg života.

Fotograf Benedikt Desrus je posetio ovu kuću pre nekoliko godina i, uz dozvolu njenih stanovnica, napravio seriju fotografija koje nikaoga nisu ostavile ravnodušnim.

Pogledajte ove neverovatne fotografije. 

MONDO