Zanimljivost

EVO KAKO IZGLEDA JEDAN RADNI DAN U GRADSKOJ ČISTOĆI! Ustaju pre svih, pronalaze sve i svašta, ali jedno je NAJVAŽNIJE!

Autor Teodora Boškovski

Novinarka je otkrila kako izgleda jedan radni dan u gradskoj čistoći. A evo na šta ljudi treba da obrate pažnju!

Izvor: Kzenon/Shutterstock

Svaki dan ih viđamo na ulicama, obično rano izjutra, a njihov zaštitni znak je fluroscentna narandžasta uniforma. Da nije njih zasigurno bi se mesto gde živimo pretvorilo u deponiju. U pitanju su radnici gradske čistoće. O tome, kakav je njihov jedan dan na poslu, pokušala je da približa britanska novinarka Nia Dalton.

"Napolju je mrak, mokro i odvratno vreme dok ja oblačim svoj jarko narandžasti kombinezon i teške čelične čizme. Buđenje u 4.30 je bilo neobično za mene, ali za Bristolsku gradsku čistoću to je samo jedna obična jutarnja smena", započela je svoju priču britanska novinaraka Nia Dalton koja se jedan dan obavljala ovaj posao.

"Bar nije jako vetrovito. Pražnjenje kutije od plastike u olujnim vetrovima je skoro nemoguće, a još je gore tokom leta kada je vruće", objasnio je vozač utovarivač Sajmon Bohin (42). S druge strane, drugi vozač kamiona gradske čistoće, Dejv Meken (47), objasnio je da bez obzira na temperaturu ili kišu, radnici su dužni da isprazne gradske kante, pa čak i kada je pandemija u vazduhu.

"Bili smo na prvoj liniji tokom kovida i javnost je to zaista cenila", objasnio je Dejv i dodao da se trudi da prema svima bude ljubazan. Međutim, kao što je to slučaj i kod nas, vozači umeju da budu nestrpljivi kada kamion gradske čistoće "zakrči" ulicu, te rado trube.

"Samo upečatljiva narandžasta odeća je dovoljna da naljuti ljude", rekao je Sajmon. Takođe, radnIci moraju da budu pažljivi i kada kupe smeće, jer kako kažu bilo je momenata kada su nailazili na špriceve i oružje.

"Pronašli smo mnogo se*s igračaka, pa čak i mačete. A shvatio sam da domaćinstva ne znaju da odvajaju reciklirane materijale, već stavljaju sve u jedno", rekao je jedan radnik, dok je drugi istakao kako pored dobre plate, postoji i dosta druženja tokom radnog dana, pa neki put čak i više vremena provode zajedno, nego sa porodicom. Zahvaljući radnicima gradske čistoće, ulice, parkovi i ostala javna mesta nisu preplavljena đubretom, a na nama je da vodimo računa o svojoj okolini i ne prljamo je dodatno.

(MONDO)