A VI?

U KOJU GRUPU GLEDALACA FILMOVA ZA ODRASLE SPADATE? Rezultati otkrili ko će snositi NEGATIVNE POSLEDICE - to je problem!

Autor Tamara Veličković

Studija kanadskih istraživača otkrila je da gledanje filmova za odrasle utiče negativno na dve grupe ljudi, dok za ostale ne može da ima negativne posledice.

Izvor: Shutterstock/MAXSHOT.PL

Sve u životu ima dve strane, tako i industrija za odrasle. Gledanje ovih filmova ima mnogo prednosti i mana, a to potvrđuju i stručnjaci koji često govore o tome u Srbiji. Među njima je i urolog dr Aleksandar Milošević, koji je jednom prilikom otkrio najmračniju stranu samozadovoljavanja. Kako tvrde, muškarci nisu ni svesni negativnih strana filmova za odrasle koji čine da se poistovećuju sa njihovim akterima, što je daleko od realnosti. Ipak, da li ovi filmovi zaista mogu da imaju negativne posledice?

Tom temom bavili su se istraživači iz Kanade, čija je studija objavljena u "Magazinu se*sualne medicine". Otkriveno je da postoje različiti tipovi ljubitelja ovog žanra, a čije se gledanje svodi na zdravo i nezdravo. Tokom analize u kojoj je učestvovalo 830 ljudi, ustanovljeno je da postoje "tri vrste" gledalaca. Dele se na rekreativne, kompulzivne i depresivne.

Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju imale su različite ljubavne statuse. Oko 35 odsto činili su ljudi koji su u braku ili žive sa partnerom, skoro isti procenat pripao je osobama koje uživaju u solo statusu, dok je 29 odsto onih koji su bili u vezi. Procenat ispitanika koji se odnosi na žene bio je 70, dok je 80 odsto pripalo muškarcima i svi su imali oko 25 godina.

Zadatak je bio da odgovaraju iskreno na pitanja o intimnom zadovoljstvu, učestalosti izbegavanja intimnog odnosa i gledanju filmova za odrasle. Takođe, dali su odgovore o vremenu gledanja ovih filmova i njihovim osećanjima prilikom i nakon njih, što je istraživačima bilo ključno za rezultate koje su dobili.

Ovo su dobijeni rezultati: 75 odsto ispitanika svrstano je u "rekreativnu" kategoriju, a većinom su je činile žene i osobe u vezama. Oni su filmove za odrasle u proseku gledali 24 minuta na nedeljnom nivou. U "depresivne" gledaoce svrstano je 12.7 odsto ispitanika. Njih je obeležila niska kompluzivnost prilikom gledanja filma, a visok nivo emocionalnog stresa nakon njega. Kod njih preovladava osećaj krivice i oni su filmove za odrasle gledali u proseku 17 minuta na nedeljnom nivou.

Na kraju, samo 1.8 odsto ispitanika pripalo je "kompulzivnoj" kategoriji i oni na nedeljnom nivou potroše oko 110 minuta na gledanje sadržaja za odrasle. Dobijeni rezultati dali su istraživačima iz Kanade sledeći zaključak: gledanje filmova za odrasle predstavlja problem za dve grupe ljudi, ali da kod većine ne ostavlja negativne posledice na njihov intimni život.

(MONDO)