Običaji

AKO NEĆETE DA IDETE PRAZNIH RUKU NA SLAVU, EVO ŠTA KUPITI DOMAĆINU! Može i bez toga, ali ne zaboravite da ponesete JEDNO

Autor Teodora Boškovski

Šta pokloniti domaćinu za slavu i šta se sve kupuje?

Izvor: RTS/screenshot

Sezona slava i dalje traje, a uskoro se bliži i jedna među najvećima, Sveti Nikola. Za nju kažu da je polovina Srbije slavi, a da druga polovina ide u goste. Međutim, postavlja se pitanje šta bi trebalo domaćinu da donesemo kada idemo u goste za slavu?

Iako Srpska pravoslavna crkva ne podržava poklone za slavu i samim tim ih ne određuje, ipak ako se odlučite da ne idete "praznih ruku" kod domaćina, evo nekoliko poklona koji su se odomaćili kod nas i postali deo običaja, ali i kulture.

Nekada odlazak kod rodbine, prijatelja i kumova na slavu nije podrazumevao i donošenje poklona.To je običaj koji datira nakon Drugog svetskog rata, kada je u mnogim porodicama u Srbiji proslavu slave zamenila proslava rođendana članova porodice, a ta prilika je podrazmevala darivanje slavljenika, te je ta praksa i ostala.

Gosti najčešće kao poklon domaćinu donose vinu i kafu, a najmlađim ukućanima i čokoladu, što predstavlja mali znak pažnje, ali imaju i praktičnu primenu, a to je da se gosti počaste. Takođe, neki ljudi imaju običaj da za slavu poklone čaše, vaze, ikonu, molitvenik, pa čak i neku knjigu ili ono što smatraju da će domaćinu najviše koristiti, dok nije loša ideja da se domaćicama pokloni buket cveća.

Međutim, iako dođete praznih ruku na slavu, nije nikakva šteta... Važno je da sa sobom poneste radost, sreću, mir i spokoj u kuću gde dolazite.

(MONDO)