UŽIVAJTE!

MESTO KOJE POVEZUJE VUKA KARADŽIĆA I VINSTONA ČERČILA! MONDO vas vodi kroz Rimske terme - savršena oaza mira!

Autor Nemanja Stanojčić

Rimske Terme, savršeno mesto za odmor prepuno raznih aktivnosti koje morate da vidite.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić/Rimske Terme

Šta povezuje Vuka Stefanovića Karadžića i Vinstona Čerčila? Verovatno postoji više od jedne stvari, ali im je zajedničko i jedno mesto - Rimske terme! Zašto? Ostanite uz MONDO i pročitaćete i zbog čega je ovo oaza mira u kojoj je uživanje zagarantovano. U pitanju je mesto u Sloveniji za savršen beg od umora, pritiska, užurbanog života. Sve je na jednom mestu, samo treba da se prepustite užitku. U to su priliku imali da se uvere i srpski novinari zahvaljujući "MGM Media optima grupi".

Bez sumnje ovo je jedno od najleših mesta u Sloveniji, ima bogatu tradiciju, moderne turističke usluge, nalazi se u umirujućoj prirodi i prelepom ambijentu. Bazeni su dizajnirani u stilu rimskih termi, kupatila su iz rimskog doba, postoji termalni hram, sauna, širok spektar masaža, tretmana tela i lica, medicinski centar, neki novi svet udaljen od stvarnosti. Sobe su velike, postoje i one sa đakuzijem u sobi što je idealno za parove i romantični odmor. Sastoji se iz tri dela - Zdraviliški dvor, Rimski dvor i Sofijin dvor. Koji god deo da izaberete, nećete pogrešiti.

Za one koji obožavaju hranu, imaćete priliku da probate neka neverovatna jela. Kafana princeze Viktorije, restoran cara Ferdinanda ili A la kart restoran Sofija. Sva tri nude nestvaran izbor hrane. Sve to uz veliki izbor vina i preporuke ljubaznog osoblja koje je tu da užitak učini još lepšim. Sačuvajte mesta i za dezert, jer kolači bude sva čula ukusa...

Ukoliko ste nekada učili latinski ili volite latinske izraze tu je i podsetnik za vas. U celom rizortu možete naći latinske poslovice. Ispisane su na raznim mestima, svaka ima neko svoje značenje i to je samo još jedan zanimljiv detalj. Ispred se nalazi i ogromna sekvoja koja je posađena tu 1879. godine posle posete engleske princeze Viktorije. U neposrednoj blizini nalazi se i Ruska staza koju su, prema legendi, napravili ruski zatvorenici, njih 47 je sagradilo stazu 1917. godine, a završili su je u oktobru 1918. godine, ono što je krasi jeste podatak da tu postoji posebnih 14 energetskih tačaka. U blizini je i staza posvećena čuvenom slovenačkom piscu Antonu Aškercu.

A, za kraj dobićete i odgovor šta povezuje Vuka Karadžića i Vinstona Čerčila? Čuveni srpski pisac dolazio je u Rimske terme kako bi lečio problem koji je imao sa levom nogom i zgrčenim kolenom. Nije bio jedini, dolazila je i Napoleonova sestra, princeza Murat, car Ferdinand, pruska prestolonaslednica Viktorija i mnogi drugi. Sada su Rimske terme u vlasništvu biznismena iz Jermenije, pa smo tako imali priliku da probamo i omiljeno Čerčilovo piće. Čuveni jermenski konjak "Ararat". Brzo smo shvatili zbog čega je baš ovo piće najviše voleo.

Bilo kako bilo, šta god da vas zanima, bazeni, saune, đakuzi, medicinski centar, šetnja i aktivni odmor. Sve to možete da pronađete upravo ovde, u ovoj oazi mira. Spakujte kofere i uživajte.

Pogledajte kako to sve svršeno izgleda i na ovom snimku: