Nega

STALNO MACKATE BALZAM NA USNE, A ONE SU SVE SUVLJE? Stručnjaci otkrili – najgore za kožu su one koje OVAKO MIRIŠU

Autor Maja Gašić

Da li balzam isušuje usne i koji od ovih proizvoda najviše šteti koži?

Izvor: Shutterstock/Africa Studio

Ako imate hronično suve, ispucale usne, balzam za usne je najčešće rešenje. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da preterana upotreba ovog proizvoda može zapravo da pogorša stanje. Ako balzam nosite svuda sa sobom i malo-malo ga mackate na usne, obratite pažnju na neke znakove koji ukazuju da vam ova navika pravi više štete nego koristi.

Stručnjaci kažu da preterivanje u upotrebi ovog proizvoda zapravo može da izazove zavisnost.

"To definitivno može da izazove naviku", kaže dermatolog Melisa Pilijang. "Nanošenje balzama umiruje kožu usana, čini ih mekim i lepšim. Osećaj je toliko prijatan, pa ne iznenađuje što se mnogi hvataju za balzam čim su pod stresom, nervozni ili zabrinuti. Mazanje ove 'masnoće' na kožu dođe neka vrsta 'terapije' u stresnim situacijama, kao kad vrtite u rukama pramen kose ili grizete nokte", kaže dr Melisa.

Međutim, u zavisnosti od sastojaka, određeni balzami zapravo mogu još više da isuše kožu usana i učine je ozbiljuno osetljivom i iziritiranom. Zato stručnjaci iz Američke akademije dermatologa (AAD) savetuju da birate balzame koji ne sasledeće sastojke: kamfor, eukaliptus, lanolin, mentol, oktinoksat, fenol, propil galat i posebno salicilnu kiselinu. Takođe, balzami za usne sa mirisom ili aromom, posebno cimetom, citrusima ili nanom, verovatno će dodatno iritirati usne.

"Ako vas usne peku, peckaju ili se osećate neprijatno kada nanosete balzam, to znači da ih taj proizvod iritira. Nemojte da gakoristite", objašnjavaju stručnjaci iz AAD-a.

Sastojci koji neguju usne

Dok neki sastojci mogu da iritiraju suve, ispucale usne, drugi mogu da im pomognu da zarastu. Balzami koji sadrže ricinusovo ulje, ceramid, dimetikon, ulje semena konoplje, mineralno ulje, petrolatum, šea puter, cink oksid i beli vazelin će imati blagotvorno dejstvo n aispucalu kožu usana. Proizvodi koji su hipoalergeni i bez mirisa, najbolji su izbor.

Stručnjaci upozoravaju i nagrešku koju mnogi prave a koja progoršava situaciju, a to je da oblizju usne kad osete da su suve.

"Kako pljuvačka isparava, vaše usne postaju suvlje", objašnjavaju oni. "Umesto toga, usne mažite noću balzamom koji ne izaziva iritaciju i ponovo ga nanosite svaka dva sata kada ste napolju na hladnoći, ili u prostoriji gde je topao i suv vazduh, kao i na suncu.

(MONDO)

Tagovi