Stil

BOLESNI, A IDU NA POSAO? KOLEGE NAJČEŠĆE KAŠLJU NAGLAS I NE PERU RUKE: Farmaceuti savetuju kako da se zaštitite od GRIPA

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da se zaštitite od prehlađenih kolega...

Izvor: TORWAISTUDIO/Shutterstock

Koliko vas nije uzelo bolovanje i otišlo prehlađeno na posao? Sezona gripa i prehlada je i dalje u jeku, a jedan od najčešćih mesta na kojima se širi jesu upravo kolektivi i zatvoreni prostori.

Više od četiri od deset kancelarijskih radnika (43%) označilo je kolegu kao "sebičnog", jer dolazi na posao kada je prehlađen, pokazala je jedan britanska studija.

Svaki treći (34%) smatra da jednostavno ima previše posla, te ne uzima bolovanje, a 41% ne želi da ostavi druge na cedilu, dok 18% ne veruje da će drugi pokrivati njihov rad umesto njih.

Studija u kojoj je učestvovalo 2.000 zaposlenih koju je spoveo jedna farmaceutska firma, otkrila je neke od najčešćih simptoma prehlađenih kolega - nepokrivanje usta kada kašlju ili kijaju (46%), ne peru ruke nakon toga (36%) i ne koriste maramice (35%). Međutim, situacija kod nas je nešto drugačija. Tokom 2022. godine oko 40 hiljada zaposlenih koristilo je pravo na bolovanje, iako nisu imali zdravstvene tegobe, potvrđeno je iz Unije poslodavaca.

Zato je od velike važnosti da u sezoni prehlada, virusa i gripa obratite više pažnje na simptome obične prehlade, kao što je kašalj, i da preduzmete mere predostrožnosti ako treba da idete na posao. Nije loša ideja da pre početak posla, očistite svoje radno mesto - tastaturu i sto. Takođe, pokušajte da se odmaknete od zaražene osobe ili da koristite masku.

A ovo su neki od saveta farmaceuta kako da spečite i umirite dosadan kašalj:

  • Pijte puno vode
  • Unosite tople napitke, sa dodatkom meda i limuna, da umirite grlo
  • Odmarajte se i ostanite kod kuće ako se ne osećate dobro
  • Ako imate neprekidan kašalj izaberite efikasan lek ili sirup
  • Potražite pomoć lekara

A koliko vas ide na posao kada je prehlađeno?

(MONDO)