ANKETA

PROŠLO JE 8 GODINA, A SVI I DALJE RASPRAVLJAJU O NJOJ: Stara haljina ih opet zaludela, šta vi kažete - koje je boje?

Autor Tamara Veličković

Zlatno-bela ili teget-crna?

Izvor: twitter/swankymayari

Naizgled sasvim obična haljina, a onda je stekla najveću popularnost ikada. Fotografija haljine koja sledi u nastavku postala je viralna 2015. godine i tada su milioni ljudi širom sveta bili podeljeni. Raspravljali su o boji i dok su jedni govorili da je zlatno-bela, drugi su tvrdili da je teget-crna.

Onda je u jednoj studiji neuronaučnik Paskal Vališ sa Univerziteta u Njujorku zaključio da su ove razlike u percepciji posledica naših pretpostavki o tome kako je haljina osvetljena. Oni koji su mislili da je haljina, koju je nosila majka jedne mlade u Škotskoj, fotografisana u senci, verovatno su videli da je ona zlatno-bela. Nasuprot tome, oni koji su mislili da je osvetljena veštačkim svetlom verovatnije su je videli kao crno-plavu.

On kaže kako je originalna slika imala preveliku ekspoziciju, čineći izvor svetlosti spornim i nepouzdanim. Kao rezultat toga pravimo pretpostavke o tome kako je haljina osvetljena, što utiče na boju koju vidimo, naveo je dalje Vališ. "Senke su plave, tako da naš mozak oduzima plavo svetlo da bismo videli sliku, koja se onda pojavljuje u jarkim bojama - zlatnoj i beloj", nastavlja Vališ o fotografiji o kojoj Srbi ponovo dosta polemišu.

"Međutim, veštačko svetlo ima tendenciju da bude žućkasto, pa ako nešto vidimo osvetljeno na ovaj način, izdvajamo ovu boju, pa se čini da je haljina teget-crna. Ovo je osnovna kognitivna funkcija: da bi se shvatila boja nekog objekta, mora se uzeti u obzir izvor osvetljenja", rekao je Vališ i zaključio i da oni koji rano ustaju i odlaze na spavanje i provode više vremena na sunčevoj svetlosti obično vide haljinu kao belo-zlatnu, a oni koji su noćne ptice, koji dobar deo vremena provode pod veštačkim svetlom, vide je kao plavo-crnu.

Šta vi kažete?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO)