Sutra je Veliki petak, dan kada će mnoge domaćice uložiti sav trud i ljubav u ukršavanje uskršnjih jaja. Ipak, nije tajna da mnoge budu razočarane zbog manje količine od planirane. Ako vam jaja pucaju, a boja nije jednaka na celoj površini ljuske ili ne ispada onako kako treba, možda pravite greške u koracima. Evo koje su najčešće:
Jaja u ključaloj vodi
Ako stavite hladno jaje u vruću vodu, ljuska će pući. Manje pukotine možete da zamaskirate prilikom dekoracije, ali u većini slučajeva ćete ga odložiti. Ukoliko želite da ga sačuvate, najbolje je da u dublju posudu sipate hladnu vodu i listove crvenog ili crnog luka. Na neofarbano jaje stavite list deteline ili neke druge biljke, obavite ga najlon čarapom i spustite u vodu. Tako ćete dobiti jaja braon-žute boje sa različitim motivima.
Šerpa je prepuna
Greška koje mnoge domaćice nisu svesne. Mislite da sve obavite kako treba, a ljuska uporno puca. Pogledajte šerpu u kojoj kuvate jaja. Ukoliko ih ima previše, sudaraće se i dolaziće do pucanja. Nije važno koliko ste vode sipali, prepuna šerpa je greška koju treba da izbegnete.
Koristite sveža jaja
Pošto se uskršnja jaja obično tvrdo kuvaju i boje, najbolje je koristiti starija. Sveža jaja se teško ljušte posle farbanja, što može da bude prilično naporno. Jaja je trebalo da kupite nedelju dana pre farbanja i da ih čuvate u kutiji u frižideru. Nadamo se da ste to uradili!
Ne perete jaja
Pre nego što prionete na posao ukrašavanja jaja, obavezno ih operite razblaženom tečnošću za posuđe, prebrišite tuferom umočenim u sirće ili sa vrlo malo sode bikarbone. Tako ćete ukloniti sve ostatke, prljavštinu, masnoću, tragove perja, a površina ljuske biće sasvim glatka i spremna da primi boju.
Upotrebljavate tamna jaja
Svetlija jaja lakše prihvataju boju za farbanje nego tamnija, a ako ste kupili tamna, obavezno ih kuvajte u vodi sa više sirćeta (bar dve čaše).
(MONDO)