Porodica

ČIM DOĐU PRAZNICI, SRBI SE POSVAĐAJU! Komunikolog otkriva kako da smirimo strasti - rešenje problema je u OVOME!

Autor Teodora Boškovski

Evo zbog čega se neretko svađamo sa porodicom za vreme praznika i kako da se kontrolišemo.

Izvor: TV/Prva Screenshot/Shuterstock

Praznici su period kada konačno možemo da odahnemo od svakodonevnih obaveza i posla. Provodimo ih u krugu porodice i bližnjih. Konkretno Vaskršnji praznici su dani kada treba da opraštamo i dočekamo ih u miru.

Međutim, nepisano pravilo u mnogim domovima u Srbiji jeste da se članovi porodice neretko posvađaju. Zbog čega se strasti uzburkaju i kako da ih smirimo, gostujući na Prvoj, objasnio je komunikolog i stručnjak za govor tela, Marko Burazor. Kako je na samom početku istakao, mi najlekše reagujemo kada sopstvene osobine prepoznamo kod drugih ljudi.

"Mi nagomilovamo frustraciju koju nosimo iz okruženja, koju upijamo na poslu ili sa emotivnim partnerom i kad dođemo u 'sigurnu luku' - porodicu, to je jedino mesto gde se osećamo slobodno. Iz nas izađe sve nagomilovano i malo je potrebno za svađu", kaže Marko i dodaje da nisu svi konflikti loši.

"Prvo, postoji konstruktivni konflkt koji dovodi do nekog rešenja i destruktivni koji ne vode ni čemu."

Takođe, prema rečima komunikologa, ono što tada svako treba da ima na umu jeste da porodične momente ne treba da shvati zdravo za gotovo.

"Biće momenti kada oni više neće biti među nama. Najbolja tehnika jeste da počnemo da slušamo. Mi ne umemo u svakodnevnom životu da slušamo", objašnjava Marko. Rešenja problema nalazi se u asertivnoj komunikaciji - da uvažimo osećanja druge strane, a opet da kažemo ono što je nama na umu. Suština je da saslušamo do kraja.

"Od destruktivnih konflikta dobijamo samo jedno - da se osećamo loše", zaključio je za kraj komunikolog Marko Burazor.

(MONDO)